Σοφία Γιαλουράκη, Οι φίλες μου, οι Κόρες της Ακρόπολης, έκδ. Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Αθήνα 2013, 122 σελ.

ISBN: 978-960-7957-83-2

Στο βιβλίο αυτό, η συγγραφέας εξερευνά το απεριόριστο υλικό της ελληνικής ιστορίας, απ’ όπου αντλεί «μικρούς θησαυρούς», τους ζωντανεύει και τους μεταμορφώνει σε εξαιρετικό ανάγνωσμα. Η Αλέκα, θλιμμένη, ξενιτεμένη δεύτερη φορά, πρώτα από την Αλεξάνδρεια και κατόπιν από τη Μήλο, φτιάχνει με τη φαντασία της την καινούρια της παρέα, τις Κόρες του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Οι 24 αρχαϊκές Κόρες γίνονται η συντροφιά της, το καταφύγιό της, η χαρά της. Γίνονται ο καθρέφτης της ζωής της. Δεν είναι πια άψυχα αγάλματα, ζωντανεύουν, αποκτούν φωνή και μιλούν, παίρνουν σάρκα και οστά. Σε αυτές εξομολογείται νοερά όλες τις λύπες και τις χαρές της, όλες τις περιπέτειες και τη νοσταλγία της.

«Οι φίλες μου, οι Κόρες της Ακρόπολης», είναι ένα διαφορετικό βιβλίο γνώσεων όπου η ιστορία φεύγει από το παρελθόν και συναντά το παρόν. Πρόκειται για ένα βιωματικό βιβλίο χωρίς αρχαιολογικό χαρακτήρα. Τα αγάλματα αυτά, οι πανέμορφες Κόρες, που αμέσως η ηρωίδα τις ονομάζει «αδελφές της», θα είναι τα αντιστύλια στη νέα της πατρίδα. Κάθε παιδί που θα θαυμάζει τις Κόρες εφεξής, θα θυμάται τις αγωνίες της Αλέκας και πόσο αυτές, με την εσωτερική τους φωνή, τη βοήθησαν να βρει το δρόμο της και τη χαρά της ζωής.

Η Σοφία Γιαλουράκη έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (2012).  Το βιβλίο διατίθεται στο πωλητήριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.