«Δεν αποφασίσαμε να πάμε σε δίκη. Αποφασίσαμε να εξαντλήσουμε τη διαδικασία στην UNESCO, με την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για διαμεσολάβηση στο θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχοντας στο πλευρό μας, εκτός από Έλληνες, και ξένους νομικούς για συμβουλές, όπως οι τρεις διακεκριμένοι δικηγόροι». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κ. Τασούλας, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν επίσης η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ, ο Τζέφρι Ρόμπερτσον και ο Νόρμαν Πάλμερ, διακεκριμένοι δικηγόροι από τη Βρετανία, με ειδίκευση σε θέματα διεθνούς δικαίου και πνευματικής ιδιοκτησίας, ο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς και η γγ του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη.

«Το θέμα της επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι μοναδική περίπτωση και απαιτείται η επανένωσή τους», δήλωσαν, μεταξύ άλλων, οι τρεις δικηγόροι από τη Βρετανία, που βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να υποβάλουν νομικές προτάσεις για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Σε μία αίθουσα κατάμεστη από δημοσιογράφους, φωτογράφους και εικονολήπτες, οι τρεις νομικοί μίλησαν για τις προθέσεις τους ως προς την καλύτερη νομική διεκδίκηση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενός ζητήματος ελληνικού αλλά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως αποδεικνύει και η αποδοχή, από την UNESCO, του αιτήματος της Ελλάδας για διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών.

«Αποφασίστηκε να γίνει σύσταση προς το Ηνωμένο Βασίλειο, να προσέλθει στη διαμεσολάβηση την οποία είχε ζητήσει η Ελλάδα. Στο χρόνο αναμονής που προβλέπεται, το εξάμηνο, για την ανταπόκριση της Βρετανίας σε αυτή την ομόφωνη σύσταση της διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO, θα μας παρέχει νομικές συμβουλές η ομάδα αυτή των διακεκριμένων δικηγόρων σε συνεργασία με τους δικούς μας νομικούς συμβούλους στο υπουργείο», τόνισε ο κ. Τασούλας.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δίκιο που ζητά την επιστροφή των γλυπτών 200 χρόνια μετά την απομάκρυνσή τους. Είναι μία αδικία που έχει κρατήσει πολύ μεγάλο διάστημα, ένα θέμα που βρίσκεται στα δέκα πιο επείγοντα, όσον αφορά τα έργα τέχνης. Ήρθε η ώρα το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Ελλάδα, ενώ το πρόβλημα μπορεί να λυθεί προς όφελος και των δύο λαών», δήλωσε η κα Αλαμουντίν-Κλούνεϊ.

«Το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, τα Γλυπτά είναι σημαντικά για όλον τον κόσμο. Αποτελεί φοβερή βαρβαρότητα το γεγονός ότι βρίσκονται σε δύο ξεχωριστούς χώρους, το 60% στην Ελλάδα και το 40% στη Βρετανία. Αν συνενωθούν, όλος ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να δει την απαρχή του πολιτισμού», ανέφερε ο κ. Ρόμπερτσον, επισημαίνοντας ότι «το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να κρατήσει κάποια έργα τέχνης, όπως τις μούμιες, αλλά είναι υποχρεωμένο να επιστρέψει τα Γλυπτά».

Ο κ. Ρόμπερτσον διευκρίνισε: «Εάν υπάρξει ανταπόκριση της Βρετανίας στην πρόσκληση της UNESCO, τότε η διαμεσολάβηση θα ξεκινήσει και εμείς οι τρεις θα βρεθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όμως, μέχρι τώρα, η κυβέρνηση της Βρετανίας λέει ότι είναι θέμα του Μουσείου και εκείνο ότι δεν πρόκειται να τα επιστρέψει. Στόχος μας δεν είναι να απογυμνώσουμε το μουσείο, αλλά τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν μοναδική περίπτωση. Δεν σχεδιάζουμε νομικές κινήσεις, απλώς νομικές συμβουλές. Υπάρχουν όμως ευκαιρίες, διεθνή δικαστήρια, εναλλακτικοί μηχανισμοί επίλυσης διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση, διεθνείς συνθήκες, ιδέες που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Η Μεγάλη Βρετανία είναι μεγάλη γιατί λαμβάνει υπόψη της τον διεθνή νόμο και τις αποφάσεις».

«Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει και οι νόμοι εξελίσσονται», σημείωσε ο κ. Πάλμερ, προσθέτοντας ότι τα μουσεία θα πρέπει κι αυτά να προσαρμόζονται σε αυτές τις αλλαγές. «Αν οι διεθνείς νόμοι αλλάξουν, τα μουσεία θα πρέπει να αλλάξουν κι αυτά», τόνισε.

Οι τρεις νομικοί επεσήμαναν τις αλλαγές που ήδη έχουν συμβεί στη Βρετανία. «Υπάρχουν κοινοβουλευτικές αποφάσεις στη Βρετανία που από τη μία επέτρεψαν την επιστροφή λειψάνων πολιτισμού (σ.σ. των Αβορίγινων στην Αυστραλία) και από την άλλη απαγορεύουν την αποδοχή κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών. Υπάρχουν εξαιρέσεις και μπορούν να υπάρξουν κι άλλες. Οι ορίζοντες είναι ανοικτοί», υπογράμμισαν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Τασούλας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε το θέμα να οδηγηθεί σε φιλικό διακανονισμό. «Περιμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην UNESCO. Αλλά εξετάζουμε και διαφορετικές εκδοχές. Δεν έχουμε αποφασίσει να κάνουμε δικαστικές ενέργειες», σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού.