Μια νέα έκδοση προστίθεται από σήμερα στη διαρκώς αυξανόμενη βιβλιογραφία για το Μουσείο της Ακρόπολης. Και μάλιστα από έναν κατ’ εξοχήν αρμόδιο: τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Φωτιάδη, τον Έλληνα συνεργάτη του Μπερνάρ Τσουμί στη σύνταξη της μελέτης για το σημαντικότερο σύγχρονο κτίριο που είδε η Αθήνα τις τελευταίες δεκαετίες.

Το βιβλίο με τίτλο «Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, Στοιχεία Μελέτης και Κατασκευής», από τις εκδόσεις «Μίλητος», θα παρουσιαστεί σήμερα στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του μουσείου. Την έκδοση θα προλογίσουν ο καθηγητής Αρχαιολογίας και διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δεληβορριάς, ο αρχιτέκτονας και ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Δημήτρης Φατούρος και ο πρόεδρος του ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Σε ρόλο συντονιστή, ο δημοσιογράφος και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ Αρης Πορτοσάλτε.

Είναι η πρώτη φορά που ο Μιχάλης Φωτιάδης θα μιλήσει δημοσίως για την εμπειρία τόσο στο στάδιο της μελέτης όσο και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του κτιρίου, δίπλα στον Γαλλοελβετό αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί. Η παρουσίαση γίνεται σε χρονική απόσταση από τα εγκαίνια του 2009, γεγονός που συνηγορεί υπέρ της ομαλής ένταξης του μουσείου στη ζωή και στην πραγματικότητα της ελληνικής πρωτεύουσας. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγους μήνες οι εκδόσεις «Παπασωτηρίου» παρουσίασαν στο κοινό το βιβλίο της Έρσης Φιλιπποπούλου «Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, Διά Πυρός και Σιδήρου».

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά; Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης φαίνεται να ξεπερνάει εκείνο το πρώτο στάδιο των έντονων διαξιφισμών με αιχμή την αρχιτεκτονική του εμφάνιση και τη χωροθέτησή του. Έχοντας εδραιώσει τη θέση του ανάμεσα στα πιο προβεβλημένα και φιλόδοξα αρχιτεκτονικά projects στη μεταπολεμική Ελλάδα, είναι πια ένα κοινώς αποδεκτό σημείο αναφοράς στην Αθήνα του 21ου αιώνα.