Μια πρωτότυπη διαδικτυακή δράση με τίτλο «Συνομιλούμε, θυμόμαστε, δημιουργούμε … αλλάζουμε;» ετοιμάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μέσω της σελίδας του στο facebook με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2013 που φέτος έχει θέμα «Μουσεία (μνήμη και δημιουργικότητα)=κοινωνική αλλαγή».

Στόχος της δράσης είναι να δημιουργηθεί μια διαδραστική σχέση, μια συνομιλία με το κοινό του Μουσείου με θέμα τη μνήμη.

Η δράση ξεκινά από το σκεπτικό ότι τα αντικείμενα, οι τόποι όπως και οι άνθρωποι έχουν το δικό τους κύκλο ζωής. Έχουν τη δική τους βιογραφία, εγκλείουν νοήματα και αξίες, αποτελούν καταλύματα αισθημάτων και εμπειριών. Γεφυρώνουν χώρους, χρόνους, άτομα και ομάδες. Μπορούν να διηγηθούν από τη «μικρή» ατομική ιστορία του καθενός μας μέχρι και τη «μεγάλη» την «επίσημη» ιστορία. Αν λοιπόν τα αντικείμενα λειτουργούν ως πυκνωτές της μνήμης, τα μουσεία είναι οι κιβωτοί της.

Το ΑΜΘ αποφάσισε, λοιπόν, να εκθέσει τις δικές του αναμνήσεις από την καθημερινή ζωή και τη μακρά ιστορία του. Το κοινό μπορεί να συνδεθεί με τη σελίδα του ΑΜΘ στο facebook και να μοιραστεί μαζί του από το στήσιμο μιας έκθεσης και τους επώνυμους επισκέπτες, μέχρι το παρασκήνιο της κλοπής ενός αγάλματος στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη συντήρηση ενός ευρήματος, την περιπέτεια ενός χρυσού στεφανιού από τα χέρια των αρχαιοκάπηλων ως το μουσείο Getty στο Λος Άντζελες και άλλα πολλά….

Από το κοινό το Μουσείο ζητά να προτείνει τα δικά του αντικείμενα ή τους τόπους που συνιστούν τις δικές του πολύτιμες αναμνήσεις. Το υλικό που θα αναρτηθεί (φωτογραφίες, αφηγήσεις, μαρτυρίες, ποιήματα, video κ.λπ.) θα αποτελέσει τον πυρήνα τον οποίο θα επεξεργαστεί το μουσείο για τη δημιουργία μιας εικονικής έκθεσης στο διαδίκτυο. Μιας έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και των φίλων του!

Αναζητήστε τη σελίδα με τίτλο «Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2013 – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης» στο facebook!