Δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Θετικών Επιστημών και Εφαρμογών θα φιλοξενήσουν τέσσερα κτίρια εντός του κτήματος Μον Ρεπό, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Τα κτίρια που θα αποκατασταθούν και θα χρησιμοποιηθούν ως γραφεία από το Ινστιτούτο είναι η οικία φύλακα Μαστροκωστόπουλου, στα βόρεια της έπαυλης, το κτίριο προσωπικού, που εξυπηρετούσε βοηθητικές λειτουργίες του ανακτόρου, η οικία φύλακα Γραμμένου στη βορειοδυτική πλευρά του κτήματος, και το κτίριο της Κλινικής.

Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε από το δήμο Κέρκυρας και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ενώ σε αυτό συμμετέχουν και άλλα πανεπιστήμια και ερευνητικοί φορείς.

Η Η’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 21η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τη στέγαση δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου σε χώρους του Μον Ρεπό γιατί θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του κτήματος, ο αρχαιολογικός χώρος και το φυσικό περιβάλλον. Αντίθετα, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης αποκατάστασης και χρήσης από το Ινστιτούτο των τεσσάρων κτιρίων, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν θα προκληθεί βλάβη και η χρήση είναι συμβατή με τον ιστορικό τόπο. Το θέμα θα εξεταστεί και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο λόγω του χαρακτηρισμού του χώρου ως αρχαιολογικού και ιστορικού τόπου.