Το ένατο κατά σειρά από το 1996 Επιστημονικό Συμπόσιο του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Απριλίου στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος». Εφέτος ειδικά το Συμπόσιο εντάχθηκε στις επετειακές εκδηλώσεις της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής: «Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. 175 χρόνια λειτουργίας (1837-2012) / 25 χρόνια στην Πανεπιστημιούπολη (1987-2012)».

Στο Συμπόσιο παρουσιάστηκε το επιστημονικό έργο των μελών του Τομέα κατά την τελευταία διετία: τα αποτελέσματα ανασκαφικών και επιφανειακών ή γεωφυσικών ερευνών, μελέτες καταλοίπων ή μεμονωμένων αντικειμένων του υλικού πολιτισμού καθώς και προσωπικότητες μεμονωμένων καλλιτεχνών. Το έργο αυτό καλύπτει σχεδόν όλους τους τομείς της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας της Τέχνης, από τους προϊστορικούς έως τους νεότερους χρόνους, και ανταποκρίνεται στις ποικίλες ειδικότητες των ομιλητών. Η προώθηση της γνώσης μέσω επιστημονικών προβληματισμών, ερμηνευτικών προσεγγίσεων και παραγωγικού διαλόγου, καθώς και το άνοιγμα του Πανεπιστημίου στην κοινωνία ήταν οι βασικοί στόχοι του Συμποσίου.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε 37 ανακοινώσεις μελών του Τομέα και συνεργατών τους, ορισμένοι από τους οποίους προέρχονται από άλλα Πανεπιστήμια, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ή τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, όπως και ανακοινώσεις μεταπτυχιακών σπουδαστών και υποψηφίων διδακτόρων, των οποίων οι παρουσιάσεις προέβαλαν το εκπαιδευτικό έργο του Τομέα. Σύντομες ανακοινώσεις τέλος κάλυψαν θέματα των Συλλογών του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τομέα, από πρώην διευθυντές του και από πρώην και νυν υπευθύνους των συλλογών του. Στο πλαίσιο του Συμποσίου οργανώθηκε και έκθεση έργων μικρογλυπτικής του Νίκου Σοφιαλάκη (1914-2002).

Αναλυτικότερα, το Συμπόσιο περιελάμβανε: 2 ανακοινώσεις νεότερης τέχνης, 13 ανακοινώσεις ανασκαφικών και επιφανειακών ή γεωφυσικών ερευνών σε θέσεις από τους Προϊστορικούς μέχρι και τους Ρωμαϊκούς χρόνους, 22 ανακοινώσεις μελετών σε θέματα Προϊστορικών έως και Βυζαντινών χρόνων καθώς και Μουσειολογίας και Διαχείρισης Αρχαιοτήτων. Το τελευταίο μέρος του Συμποσίου αφιερώθηκε στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τομέα, με 15 σύντομες παρουσιάσεις της ιστορίας του, των επιμέρους Συλλογών του και μεμονωμένων συνόλων που εκτίθενται σε αυτό. Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε με οικονομική ενίσχυση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκδόθηκε επίσης δίγλωσσο τεύχος με το Πρόγραμμα και τις Περιλήψεις του Συμποσίου.

Την οργανωτική επιτροπή αποτέλεσαν τα μέλη ΔΕΠ: Καθ. Λυδία Παλαιοκρασσά-Κόπιτσα, Διευθύντρια του Τομέα, Καθ. Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Καθ. Μαρία Κωνσταντουδάκη-Κιτρομηλίδου, Επίκ. καθ. Ευθυμία Μαυρομιχάλη και Επίκ. καθηγ. Γιάννης Παπαδάτος.