«Το Μουσείο», περιοδική έκδοση του Κέντρου Μουσειακών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τεύχος 8 και 9 (Φεβρουάριος 2013), 120 σελ.

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού «Το Μουσείο». Στο διπλό αυτό τεύχος παρουσιάζεται μια ανθολογία μεταπτυχιακών εργασιών εξειδίκευσης που έχουν εκπονηθεί από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του διατμηματικού προγράμματος «Μουσειακές Σπουδές» του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τη διάρκεια των 9 χρόνων λειτουργίας του.

Αναλυτικά, το τεύχος περιλαμβάνει τα άρθρα:

— «Μνημονικοί τόποι: Το στρατόπεδο-μουσείο του Άουσβιτς και μια πρόταση μουσειολογικής ανάδειξης του στρατοπέδου Χαϊδαρίου», Άννα-Μαρία Δρουμπούκη.

— «Προληπτική συντήρηση για την έκθεση – αποθήκευση εγχόρδων κλασικών μουσικών οργάνων: βιολιών», Ιωάννης Πρόδρομος Κοτσιφάκος.

— «Μουσεία και τρίτη ηλικία: Το μουσείο ως χώρος κοινωνικής προσφοράς», Αικατερίνη Κωστή.

— Λατρευτικά αντικείμενα βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου σε μουσεία και συλλογές. Παράμετροι και παρατηρήσεις που προέκυψαν από τη μελέτη περιπτώσεων», Ελένη Νινίκα.

— «Σύγχρονοι δεοντολογικοί και νομικοί προβληματισμοί για τα ανθρώπινα υπολείμματα. Η περίπτωση του Εγκληματολογικού Μουσείου», Ζωή Σακκή.

— «Μουσειακή εκπαίδευση στην πράξη: ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Νεολιθική Εποχή», Αλεξάνδρα Τράντα.

— «Τα αρχαιολογικά μουσεία και η επικοινωνία τους με το κοινό: Ανασταλτικοί παράγοντες επιρροής στο μοτίβο της επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών μουσείων της Αθήνας», Αναστασία Δοξανάκη.

— «Μεθοδολογικός οδηγός εγκατάστασης αρχειοστασίων, για τη βέλτιστη φύλαξη και διατήρηση του αρχειακού υλικού σε υφιστάμενα κτήρια αρχείων: μια πρόταση για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Ευβοίας», Μαρία Γιαννίκου.

— «Τεκμηρίωση συλλογής πολύτιμων βιβλίων: απαιτήσεις και μοντελοποίηση», Ευθαλία Β. Νταλούκα.

— «Μουσειογραφία και αρχιτεκτονική μουσείων, ένας διάλογος», Αυγή Ε. Τζάκου.

— «Ιστορίες των Μυκηνών. Ο σχεδιασμός ψηφιακής αφηγηματικής εμπειρίας με θέμα τους Ταφικούς Κύκλους Α’ και Β’ των Μυκηνών», Αθηνά Χιώτη.

Το τεύχος διατίθεται δωρεάν σε έντυπη μορφή από το Κέντρο Μουσειακών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νέο Κτήριο Μαθηματικού, Πανεπιστημιούπολη-Ζωγράφου, τηλ. 2107276499), καθώς και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα: www.museum-studies.uoa.gr.

Συντάκτης: Ομότ.-Επίτ. Καθ. Μ.Δ. Δερμιτζάκης (τ. αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών). Συντακτική Ομάδα: Κ. Δερμιτζάκη, Τ. Δοξανάκη, Δ. Σταμπολιάδη.