Αφιερωμένο στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αγαπητή τα τελευταία χρόνια θεματική «Τοπικές Κοινωνίες και Μνημεία» θα είναι το έβδομο τεύχος του ηλεκτρονικού ελεύθερης πρόσβασης περιοδικού της Monumenta (www.monumenta.org).

H Monumenta ξεκίνησε το 2007 και συνεχίζει το πρόγραμμα «Τοπικές Κοινωνίες και Μνημεία» (http://tkm.monumenta.org/) στη Νάξο (με τη δωρεά του Ιδρύματος Ι. Κωστόπουλου), στην Αθήνα, στο Άργος Ορεστικό κ.α. Στόχοι του προγράμματος είναι να ανιχνεύσει τις σχέσεις των τοπικών κοινωνιών με τα μνημεία διαχρονικά και να φέρει την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά στο επίκεντρο της συζήτησης, επι-κοινωνώντας την άμεση ανάγκη για την προστασία τους. Αυτό θα επιχειρήσει να κάνει και το νέο τεύχος, μέσα από θεωρητικά κείμενα, δράσεις, έρευνες φορέων, επιστημόνων και πολιτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό προσκαλεί όλους όσοι ασχολούνται με τα παραπάνω θέματα να στείλουν άρθρα και φωτογραφίες για τον σχεδιασμό του εξωφύλλου, το οποίο διαμορφώνεται από τους αναγνώστες του περιοδικού. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να απεικονίζουν μνημεία της φύσης και της αρχιτεκτονικής σε σχέση με πολίτες και διάφορες κοινότητες που σχετίστηκαν και σχετίζονται, έμμεσα και άμεσα, με αυτά.

Τα χρονικά όρια αποστολής του υλικού είναι έως τις 15 Νοεμβρίου 2013, στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@monumenta.org.