Νέα ευρήματα που φωτίζουν την ιστορία του Κάστρου των Παλαιών στο Βόλο θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Περιηγήσεις με την Αρχαιολογική Υπηρεσία» που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Την Τρίτη 9 Απριλίου 2013, στις 7 μ.μ., στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136, Θησείο) η επίτιμη διευθύντρια της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ασπασία Ντίνα θα μιλήσει με θέμα «Κάστρο Παλαιών. Νέα ευρήματα στο πλαίσιο του έργου “Συντήρηση και αποκατάσταση Κάστρου Παλαιών Δήμου Βόλου Νομού Μαγνησίας”».

Η κα Ντίνα θα παρουσιάσει τα νέα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια διερευνητικών εργασιών στο πλαίσιο του έργου, τα οποία συμπληρώνουν τη μορφή και την πορεία της οχύρωσης του κάστρου του Βόλου, όπως μεγάλα τμήματα του τείχους, πύργοι, πύλες, αγωγοί, καθώς και νέα ευρήματα που συνθέτουν τον πολεοδομικό ιστό της αρχαίας πόλης. Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ότι εξακριβώθηκαν οι οικοδομικές φάσεις της οχύρωσης του κάστρου με αποτέλεσμα να διαθέτουμε πλέον μια ολοκληρωμένη εικόνα της μακραίωνης και διαχρονικής διαδρομής και λειτουργίας του.

Θα ακολουθήσει ομιλία της αρχαιολόγου στο Μουσείο Βόλου Ευαγγελίας Σκαφιδά, με θέμα «Ο οικισμός της Ύστερης Εποχής Χαλκού στο “Κάστρο-Παλαιά” Βόλου: από τις ανασκαφικές έρευνες του Δ. Θεοχάρη στα νέα ευρήματα της πρόσφατης διεπιστημονικής έρευνας».

Ο οικισμός στο λόφο «Κάστρο-Παλαιά», ο μόνος αδιάκοπα κατοικημένος –από τα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι και σήμερα– στον κόλπο του Παγασητικού, με τα εκτεταμένα νεκροταφεία του θεωρείται ως το βορειότερο διοικητικό –αν όχι ανακτορικό– και εμπορικό κέντρο του μυκηναϊκού κόσμου.

Η κα Σκαφιδά θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του πενταετούς διεπιστημονικού ερευνητικού προγράμματος που πραγματοποιεί η ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με στόχο τη μελέτη, την επαναξιολόγηση, τη διεπιστημονική προσέγγιση και τη δημοσίευση των αρχαιολογικών δεδομένων από τις ανασκαφικές έρευνες του Δημήτρη Ρ. Θεοχάρη στον οικισμό κατά τα έτη 1956-61.