Υπέρ της συγκρότησης επιτροπής αυτοψίας για τον καθορισμό ζώνης Α’ απολύτου προστασίας γύρω από τον Ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων του Αστέρα Βουλιαγμένης και συγκεκριμένα στην πλαζ, γνωμοδότησαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, η συγκρότηση επιτροπής αυτοψίας έχει ως έργο τον καθορισμό ζώνης απολύτου προστασίας (αδόμητης) γύρω από το μνημείο, προκειμένου να εξαιρεθεί από οποιαδήποτε εκμετάλλευση, καθώς το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης (ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας) βρίσκεται σε διαδικασία εκποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η τύχη του μνημείου έχει απασχολήσει αρκετά το τελευταίο διάστημα την ειδησεογραφία, λόγω της θέσης του εντός των ορίων του «Αστέρα». Μάλιστα, στις 19 Μαρτίου η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής-Στερεάς-Νήσων κατήγγειλε σε ψήφισμά της την επιχειρούμενη, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, πώληση της χερσονήσου του Αστέρα Βουλιαγμένης, έκταση στην οποία βρίσκεται και ο ναός.

Ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, κτισμένος τον 6ο αι. π.Χ., ήταν σημαντικό ιερό του αρχαίου δήμου των Αιξωνίδων Αλών (σημερινή Βούλα και Βουλιαγμένη), με παναττική εμβέλεια και θρησκευτική σύνδεση με το μεγάλο ιερό της Δήλου. «Κρυμμένο» μέσα στην άμμο επί αιώνες, το μνημείο ανακαλύφθηκε το 1924, όταν παιδιά από το Ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης εντόπισαν αρχαία κατάλοιπα, που ανήκαν στον ναό, καθώς και τμήμα επιγραφής που τον ονομάτιζε. Ανασκάφηκε μεταξύ 1926-27 από τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, ενώ το 1929 κηρύχθηκε πρώτη φορά αρχαιολογικός χώρος.