Το «πράσινο φως» στον καθορισμό ζωνών απόλυτης προστασίας (Ζώνες Α) στον αρχαιολογικό χώρο της Βουλιαγμένης, που οριοθετήθηκε μόλις τον περασμένο μήνα με ΦΕΚ, έδωσε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κατόπιν αυτοψίας που διενήργησαν μέλη του. Πρόκειται για περιοχές ιδιαίτερης αρχαιολογικής σημασίας, όπως ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, καθώς και άλλα μνημεία, κάποια από τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστήρ Παλλάς».

Συγκεκριμένα, την απόλυτη προστασία της πολιτείας αποκτούν –εκτός από τον δωρικό ναό που χτίστηκε τον 6ο αι. π.Χ. σε ιδανική θέση ώστε να είναι ορατός και από τους δύο κόλπους (δυτικό και ανατολικό)– τα παρακείμενα μνημεία του Βωμού της Αρτέμιδος, της αρχαίας δεξαμενής και της Ιερατικής Οικίας, όπου διέμεναν οι ιερείς του περίφημου ιερού. Με Ζώνες Α προστασίας περιβάλλονται επίσης οι θέσεις με τα κατάλοιπα των οικισμών της πρωτοελλαδικής και της ελληνιστικής εποχής, που εντοπίστηκαν στο ύψωμα νοτιανατολικά του Λαιμού, καθώς και ο λεγόμενος βορειοδυτικός πύργος, στον λόφο του ορφανοτροφείου.

«Χρειάστηκαν σχεδόν 60 χρόνια για να πραγματοποιηθεί μια σωστή κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου της Βουλιαγμένης, που αν είχε γίνει την εποχή των προηγούμενων κηρύξεων, ο χώρος του ναού θα μπορούσε να έχει απαλλοτριωθεί. Ωστόσο, σήμερα, το ακίνητο στο οποίο βρίσκεται ο ναός παραμένει περιουσία του Δημοσίου και εξαιρείται από οποιαδήποτε αγοραπωλησία ή συνδιαλλαγή, όπως ορίζει ο αρχαιολογικός νόμος», δήλωσε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Λ. Μενδώνη, κάνοντας λόγο για ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλές φορές τον Τύπο, κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο, λόγω της θέσης του μνημείου εντός του συγκροτήματος.

Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της εταιρείας «Αστήρ Παλλάς» και της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία ανήκει το ακίνητο, το οποίο ως γνωστόν βρίσκεται σε διαδικασία εκποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ. Απαντώντας σε ερωτήσεις, δήλωσαν ότι δεν θα ήταν αρνητικοί σε περαιτέρω ανάδειξη των αρχαιολογικών καταλοίπων που βρίσκονται εντός του Αστέρα, αν κάτι τέτοιο τους ζητιόνταν, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Ναό του Απόλλωνα, που μέχρι το 2010 σκεπαζόταν από τον βούρκο και αναδείχτηκε με χρήματα της εταιρείας υποδειγματικά, κατά γενική ομολογία.

Στη συνεδρίαση ωστόσο συζητήθηκε και το θέμα της ελεύθερης πρόσβασης στο μνημείο – και γενικά στις αρχαιότητες εντός της περιοχής του συγκροτήματος. Αίσθηση έκανε το γεγονός ότι αιτήματα για οργανωμένες επισκέψεις αντιμετωπίζονται θετικά από τους υπεύθυνους, που επιτρέπουν την ελεύθερη πρόσβαση μετά από συνεννόηση, σε αντίθεση με αντίστοιχα αιτήματα μεμονωμένων επισκεπτών, που πρέπει να καταβάλλουν το αντίτιμο, το οποίο, ανάλογα με την εποχή, κυμαίνεται από 5 ως 20 ευρώ.

«Οι μεμονωμένοι επισκέπτες συνήθως χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την επίσκεψη στον ναό για να εισέλθουν δωρεάν στην πλαζ. Έχουμε λοιπόν δημιουργήσει ένα άνοιγμα στον φράκτη, που συνοδεύεται με σήμανση, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να βλέπουν το μνημείο αμφιθεατρικά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Αστέρα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Να συλλεχθούν παρόμοιες περιπτώσεις και να διατυπωθούν προτάσεις ως προς το ζήτημα αυτό», ζήτησε η κ. Μενδώνη, τονίζοντας ότι θέμα της συνεδρίασης είναι ο καθορισμός των ζωνών προστασίας και όχι η πρόσβαση στις αρχαιότητες που βρίσκονται εντός μεγάλων συγκροτημάτων.

Τέλος, στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης της παραλίας του Καβουριού, το οποίο υλοποιεί ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, έχει εντοπιστεί τμήμα αρχαίου δρόμου –περίπου 100 μ.– το οποίο όταν αποκαλυφθεί και συντηρηθεί, θα αποφασιστεί αν θα συμπεριληφθεί σε ζώνη Α.