Διημερίδα με θέμα «Μνημεία οθωμανικής περιόδου στη Μυτιλήνη» διοργανώνει την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων «Ιωάννης Παυλακέλλης», το Επιμελητήριο Λέσβου, με τη σύμπραξη του ελληνικού ICOMOS (Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων).

Η εκδήλωση έχει ως θέμα της την καταγραφή, προστασία και ανάδειξη των μνημείων της Μυτιλήνης, τη συμβολή τους στην τουριστική της ανάπτυξη και τις αναλογίες που εμφανίζονται με την πόλη του Αϊβαλί, στην απέναντι τουρκική ακτή.

Θα περιλαμβάνει εισηγήσεις σχετικές με την αρχιτεκτονική κληρονομιά στην Ελλάδα κατά την οθωμανική περίοδο, το νομικό καθεστώς που τη διέπει, προτάσεις αξιοποίησης της οθωμανικής κληρονομιάς της Μυτιλήνης και το παράδειγμα του Αϊβαλιού, με εισηγητές καθηγητές Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, εκπροσώπους της Αρχαιολογίας, αρχιτέκτονες, εκπροσώπους της Κίνησης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», του Επιμελητηρίου Λέσβου κ.ά.

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί επίσης ένα τιμητικό αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Δημήτρη Ψαρρό, καθώς και σύντομη ξενάγηση των συνέδρων στην πόλη της Μυτιλήνης, με αναφορά στα μνημεία οθωμανικής περιόδου (Κάστρο, Δικαστήριο, Πινακοθήκη, Γενί Τζαμί κ.λπ.).