Δύο σημαντικές συμβάσεις για την εκπόνηση μελετών που αφορούν την ενοποίηση των ευρύτερων αρχαιολογικών περιοχών Κνωσού και Μεσαράς υπογράφηκαν στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Η πρώτη αφορά τη μελέτη «Ενοποίησης Αρχαιολογικών χώρων Κνωσού, Καρτερού, Αρχανών» και η δεύτερη σύμβαση αφορά στη μελέτη «Ενοποίησης Αρχαιολογικών χώρων Μεσαράς – Φαιστού, Γόρτυνας, Αγίας Τριάδας, Κομμού».

Όπως επισημάνθηκε κατά την υπογραφή των συμβάσεων, η ενοποίηση του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου στην Κνωσό και στη Μεσαρά αντίστοιχα αποτελεί πιλοτική εφαρμογή για τη δημιουργία δικτύου αρχαιολογικών χώρων της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και παράλληλα σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για την προώθηση της διεκδίκησης ένταξής τους στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε οι συμβάσεις αυτές εντάσσονται στο πρόγραμμα της Περιφέρειας «Κρήτη Περιφέρεια Πολιτισμού» και θα ακολουθήσουν και άλλες ενοποιήσεις αρχαιολογικών χώρων σε ολόκληρη την Κρήτη. Ακόμη ανέφερε ότι, μετά την παράδοση των μελετών –που έχουν συνολικό προϋπολογισμό περίπου 200.000 ευρώ– θα είναι εφικτή η δημοπράτηση και χρηματοδότηση των έργων.

Οι μελετητές Αντώνης Χουρδάκης, Γιώργος Πετράκης και Οδυσσέας Σγουρός τόνισαν ότι θα ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό τις μελέτες και επεσήμαναν ότι για πρώτη φορά επιχειρείται ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, ενώ υποστήριξαν ότι σε μεγάλης επισκεψιμότητας αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Κνωσός, δεν έχουν γίνει σοβαρές παρεμβάσεις εδώ και 70 χρόνια.