Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, το Μουσείο Καζαντζάκη θα «ταξιδέψει» στην Κίνα για να αδελφοποιηθεί με το Μουσείο του Κινέζου λογοτέχνη Lu Xun. Πολυγραφότατος όσο και ο Καζαντζάκης, ο Lu Xun θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης κινεζικής λογοτεχνίας. Οι δύο συγγραφείς έζησαν και δημιούργησαν σε δύο διαφορετικούς κόσμους∙ πολλές ομοιότητες, όμως, εντοπίζονται στο έργο τους, ώστε να τους δώσουν την ευκαιρία να «συναντηθούν» μετά θάνατον.

Η τελετή της αδελφοποίησης θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαίου 2012, στο Μουσείο Lu Xun, στην πόλη Shaoxing της επαρχίας Zhejiang, κοντά στη Σαγκάη.

Το Μουσείο, νωρίτερα, στις 7 Μαϊου 2012, θα παρουσιάσει τις συλλογές και τις δράσεις του σε ημερίδα που συνδιοργανώνουν στο Πεκίνο η Ελληνική Πρεσβεία και η Διεθνής Εταιρία Φίλων Καζαντζάκη.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρέσβης της Ελλάδας Θεόδωρος Γεωργακέλος, ενώ ομιλίες θα εκφωνήσουν η κα Έλενα Αβραμίδου, Μορφωτική Ακόλουθος της Πρεσβείας, ο μεταφραστής του Καζαντζάκη Li Chenggui, ο Γιώργος Στασινάκης, Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ και η Βαρβάρα Τσάκα, Διευθύντρια του Μουσείου Καζαντζάκη.

Στη εκδήλωση θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τον Καζαντζάκη στην κινεζική γλώσσα, που δημιουργήθηκε με τη φροντίδα της Πρεσβείας της Κίνας στην Αθήνα.