Έκθεση με θέμα «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων» θα παρουσιαστεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο, έως τις 27 Μαρτίου.

Η έκθεση διοργανώνεται από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και σε συνεργασία με το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το οποίο εδρεύει στο Κατάκολο Ηλείας και έχει εμπνευστή και δημιουργό τον μηχανολόγο, Κωνσταντίνο Κοτσανά.

Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Ηράκλειο περιλαμβάνει πενήντα λειτουργικά ομοιώματα ευφυών μηχανισμών και επιτευγμάτων, η δημιουργία των οποίων στηρίζεται σε πηγές της αρχαιοελληνικής και λατινικής γραμματείας, σε αραβικά χειρόγραφα, αλλά και σε αγγειογραφικές πληροφορίες.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση περιλαμβάνονται ομοιώματα, όπως το αυτόματο ρολόι του Κτησίβιου, ο κινηματογράφος και η πυροσβεστική αντλία του Ήρωνος, η αλυσιδωτή αντλία του Φίλωνος, οι ανυψωτικές μηχανές του Αρχιμήδη, το πρώτο καταγεγραμμένο σύστημα συναγερμού στον κόσμο, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, βαρούλκα, μοχλοί, μεταλλικά ελατήρια, σφήνες, πολύσπαστα, συστήματα τροχαλιών και ποικίλα εργαλεία.

Η έκθεση έχει ταξιδέψει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό, και στο πλαίσιό της στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις και παράλληλες επιστημονικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.