Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία της, η έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015 στο παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών (Απ. Παύλου 37, Θησείο), παρατείνεται έως και την Κυριακή 8 Μαΐου 2016.

Η έκθεση, που τελεί  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, παρουσιάζει λειτουργικά ομοιώματα των σημαντικότερων εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων –από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος κι από τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων–, αλλά και μια φωτογραφική ενότητα όπου η φωτογράφος Ανθή Ξενάκη απαθανατίζει την τεχνολογία του 6ου π.Χ. αιώνα στα αρχαία εργαστήρια επεξεργασίας μεταλλεύματος του Λαυρίου.

Όλα τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία, και δημιουργήθηκαν κατόπιν πολύχρονης ενδελεχούς έρευνας και μελέτης της αρχαιοελληνικής, λατινικής κι αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων.

Η έκθεση έχει στόχο να αναδείξει αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας. Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία, που προωθεί διεθνώς την εικόνα της Ελλάδας ως βάσης του δυτικού πολιτισμού.

Ομιλίες και ξεναγήσεις

Στο πλαίσιο της παράτασης της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί σειρά ομιλιών (με ελεύθερη είσοδο) από τον επιμελητή της έκθεσης Κώστα Κοτσανά στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο), τις εξής μέρες και ώρες:

—Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, 18:00: «Άγνωστες πτυχές της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Οι Hi-Tech εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων».

—Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016, 18:00: «Το “αυτοκίνητο” στην αρχαία Ελλάδα
Από τους μυθικούς αυτοκινούμενους τρίποδες του Ηφαίστου μέχρι το αυτοπλοηγούμενο “υπάγον αυτόματο” του Ήρωνος».

Το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει σειρά ξεναγήσεων σε συνεργασία με τον επιμελητή της έκθεσης Κώστα Κοτσανά. Πληροφορίες-Κρατήσεις: Καθημερινά και Σαββατοκύριακο 10:00-18:00, τηλ.: 211 01 26 486, e-mail: annex@herakleidon-art.gr

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα-Κυριακή: 10:00-18:00, Πέμπτη: 10:00-20:00.