Με αμείωτη ένταση και μαζική υποστήριξη χιλιάδων πολιτών που σύντομα αναμένεται να ξεπεράσουν και τους 10.000 συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών για τη Βικελαία και την απόδοση ολόκληρου του κτιρίου Ακτάρικα στη Βιβλιοθήκη.

Οι ηλεκτρονικές υπογραφές που συγκεντρώνονται στον δικτυακό τόπο της GoPetition (βλ. link στο τέλος του άρθρου) έχουν ξεπεράσει τις 2.200, ενώ περίπου 6.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει την έντυπη φόρμα.

Η ηλεκτρονική σελίδα των υπογραφών εμπλουτίζεται ολοένα και περισσότερο από ανθρώπους του πνεύματος, διακεκριμένους επιστήμονες, αλλά και απλούς πολίτες, που κάνουν λόγο για το «αυτονόητο» και την απόδοση ολόκληρου του κτιρίου για τις ανάγκες της βιβλιοθήκης.

Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια πολιτών, που θέλουν μέσα από την έγγραφη ενεργοποίηση τους να δώσουν το δικό τους στίγμα, αλλά και να εκφράσουν τη δική τους φωνή αγανάκτησης: «Η Βικελαία είναι μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο και την Κνωσό ότι μας απέμεινε από την κληρονομιά των προγόνων μας, που οφείλουμε να σεβαστούμε και να τους δώσουμε τη θέση που τους αξίζει αν θέλουμε να δώσουμε προοπτική στον τόπο και τα παιδιά μας» αναφέρει υποστηρικτής της προσπάθειας ο οποίος κάνει λόγο για τη Βικελαία ως κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του τόπου «που δεν πρέπει να αγνοούμε αν θέλουμε τη συνέχεια αυτού του ευλογημένου νησιού».

«Το Ηράκλειο βουλιάζει από καφετέριες, μπαρ και δε συμμαζεύεται. Ας υπάρξει και κάτι άλλο έστω για δείγμα στο κέντρο. Ευτυχώς που έμεινε και κάτι από τους Ενετούς. Το σύγχρονο Ηράκλειο τι πρόσωπο έχει;» σχολιάζει άλλος ενεργός πολίτης που υποστηρίζει την απόδοση όλου του κτιρίου στη Βικελαία.

Ιδιαίτερα εύστοχο είναι και σχόλιο το οποίο συνδέεται με την υφιστάμενη κατάσταση της χώρας και τις σημερινές αναγκαιότητες.

«Μέσα σε αυτή την κατάσταση που περνάει η χώρα μας είναι αδιανόητο ένα κέντρο του πολιτισμού και του πνεύματος να αλλοτριωθεί στο βωμό της καιροσκοπίας και της εμπορευματοποίησης» τονίζεται. Υπενθυμίζεται πως η ενεργοποίηση των χιλιάδων πολιτών, είναι η πρώτη ενεργοποίηση που γίνεται στα παγκόσμια χρονικά για τη διάσωση μιας βιβλιοθήκης.

Καθηγητές από όλον τον κόσμο, έφοροι των διασημότερων βιβλιοθηκών παγκοσμίως, προσωπικότητες διεθνούς κύρους και άνθρωποι των γραμμάτων, έχουν ως τώρα υπογράψει το κείμενο διαμαρτυρίας και στήριξης στη Βικελαία Βιβλιοθήκη. Από τις πρώτες που υπέγραψαν την έντυπη φόρμα για τη Βικελαία ήταν η μεγάλη ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά ενώ  στους υπογράφοντες τη φόρμα στήριξης εντάσσεται και ο δις ολυμπιονίκης Νικόλας Κακλαμανάκης.

Οι υπογραφές συνεχώς αυξάνονται, ενώ κάθε εβδομάδα ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν πλέον απλά, αλλά ενεργοποιούνται, δρουν και συντάσσονται με μια αναγκαιότητα διάσωσης της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας. Η ενεργοποίηση αυτή αποκτά πλέον ιδιαίτερο συμβολισμό, ειδικότερα σήμερα που η κρίση αξιών και η πεποίθηση για μια άνευ όρων εκχώρηση στις δυνάμεις του κέρδους, προβάλλουν σαν κόκκινο πανί στις συνειδήσεις χιλιάδων πολιτών.