Κατερίνα Παπαοικονόμου-Κηπουργού, Η Συμβολή της Αρχαίας Αργολίδας στην Ανάπτυξη της Μουσικής, έκδ. Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού, Άργος 2012, 64 σελ.

ISBN 978-960-9650-010-4

Τη συμβολή της Αρχαίας Αργολίδας στην ανάπτυξη της μουσικής πραγματεύεται η μελέτη της Κατερίνας Παπαοικονόμου-Κηπουργού, μουσικού-πιανίστας, αρχαιολόγου.

Ήδη κατά τον 6° και 5° π.Χ. αιώνα διάσημοι Αργείοι μουσικοί είχαν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στα μουσικά πράγματα της Ελλάδας. Ο Αριστόνικος και ο Σακάδας καθιέρωσαν την κιθάρα και τον αυλό αντίστοιχα ως αυτόνομα σολιστικά όργανα στους μουσικούς αγώνες.

Ο Ιέραξ και ο Σακάδας επινόησαν και καθιέρωσαν ιδιαίτερες μορφές (φόρμες) αξιόλογων συνθέσεων και γενικά εισήγαγαν καινοτομίες που συνέβαλαν στην εξέλιξη της μουσικής εκείνων των χρόνων πανελληνίως. Ο Σακάδας συμμετείχε στη διαμόρφωση των εορτών των Γυμνοπαιδιών στη Σπάρτη, των Αποδείξεων στην Αρκαδία και των Ενδυματίων στο Άργος, ο Ιέραξ εισήγαγε την Ενδρομή στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Ο Λάσος ο Ερμιονεύς μελέτησε τη μουσική θεωρητικά και είναι ο πρώτος που συνέγραψε θεωρητικό σύγγραμμα περί μουσικής, ώστε να θεωρείται ο ιδρυτής της μουσικής επιστήμης. Άλλωστε στις ενέργειες του Λάσου οφείλεται και η εισαγωγή και καθιέρωση του διθυράμβου ως αυτοτελούς αγωνίσματος στους μουσικούς αγώνες των διαφόρων εορτών.

Τέλος, η μελέτη σήμερα της αρχαίας ελληνικής μουσικής γραφής, της παρασημαντικής, είκοσι έξι αιώνες μετά τη δημιουργία της, υποδεικνύει ως τόπο επινόησής της την Αργολίδα του 5ου π.Χ. αιώνα. Όλα αυτά τα δεδομένα δικαιώνουν το εδάφιο του Ηροδότου ότι περί το 600 π.Χ. και λίγο αργότερα οι «Ἀργεῖοι ἤκουον μουσικήν εἶναι Ἑλλήνων πρῶτοι», αφού οι Αργείοι είχαν συμβάλει ουσιαστικά με νέα στοιχεία στην ανάπτυξη της τέχνης των ήχων.

Η εν λόγω έκδοση χρηματοδοτήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας. Όσοι ενδιαφέρονται να προμηθευτούν δωρεάν τη μελέτη μπορούν να απευθύνονται στην Αργολική Βιβλιοθήκη (τηλ. 27510 61315, εργάσιμες ώρες και ημέρες).