Από τις 16 Δεκεμβρίου 2015 έως τις 8 Μαΐου 2016, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας παρουσιάζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας την περιοδική έκθεση «Ήχοι Αρχαίων». Αφετηρία και βασικός άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η έκθεση είναι ένα σύνολο από δεκαεπτά ανακατασκευές και απομιμήματα αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων που χειροποίησε ο Γιώργος Πολύζος για την ομάδα «Ευρετήριο» (την ορχήστρα και το όλο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής και της Νεοελληνικής Αστικής Μουσικής του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών), κατά το διάστημα 1989-2004.

Τα ανακατασκευασμένα όργανα επιχειρούν να αποδώσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τη μορφή και τη λειτουργία των αρχαίων προτύπων τους, ακολουθώντας τις βασικές αρχές κατασκευής όσον αφορά τα υλικά, τα οργανολογικά χαρακτηριστικά και ειδικότερες λεπτομέρειες των μουσικών οργάνων, με απώτερο στόχο την ανάκτηση των ήχων του παρελθόντος. Όλα τα όργανα είναι λειτουργικά και έχουν ηχήσει σε συναυλίες της ορχήστρας του «Ευρετηρίου». Η κατασκευή τους βασίστηκε στη μελέτη αρχαίων μουσικών οργάνων που έχουν διασωθεί, στην αρχαία εικονογραφία, που μας έχει παραδώσει πλήθος απεικονίσεων οργάνων και σκηνών με μουσικά θέματα, καθώς και στις πληροφορίες που αντλούμε από τις αναφορές στις γραμματειακές πηγές.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται ανακατασκευές από τα κυριότερα μουσικά όργανα της περιόδου από τον 8ο έως τον 3ο αι. π.Χ., εκπροσωπώντας τις τρεις βασικές κατηγορίες μουσικών οργάνων, χορδόφωνα, αερόφωνα και κρουστά: η λύρα και οι αυλοί, πρωταγωνιστές στη μουσική ζωή της αρχαίας Ελλάδας, η ομηρική φόρμιγγα των αοιδών, η κιθάρα, σύμβολο του Απόλλωνα και όργανο των επαγγελματιών μουσικών, η βάρβιτος των λυρικών ποιητών, η αιωρική κιθάρα, η πανδουρίδα και η άρπα των Μουσών και των εταίρων, η γλυκόφωνη σύριγγα των ποιμένων, η ταραχώδης σάλπιγγα των κηρύκων, το εκστατικό τύμπανο των μαινάδων, τα ρυθμικά κύμβαλα και τα κρόταλα των χορευτών, το σείστρο των λατρευτριών.

Η έκθεση πλαισιώνεται από σχετικό εποπτικό υλικό που παρουσιάζει την ιστορία, την εξέλιξη, τα χαρακτηριστικά και τις περιστάσεις εκτέλεσης των μουσικών οργάνων, φωτίζει διάφορες πτυχές του ρόλου της μουσικής στον κόσμο των θνητών και αθανάτων και ανιχνεύει την πραγματικότητα πίσω από τους επικρατέστερους μύθους.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Ήχοι Αρχαίων» θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015, στις 18.00.

H έκθεση διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας με την οικονομική υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ και της ΠΕΔ Ηπείρου, τη συμβολή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, την ευγενική συνδρομή των φωτογράφων Στέφανου και Νικόλαου Στουρνάρα και Γιώργου Μαλαμίδη και των εκδόσεων Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Καστανιώτης, Παπαδήμας, Κέδρος, Εν Πλω και με την υποστήριξη επικοινωνίας από τον δικτυακό τόπο Αrchaeology & Αrts.

Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας