Μια έκθεση με χιουμοριστική ματιά, αλλά και μια ανοιχτή συζήτηση για τον κόσμο των μουσείων θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι κάτοικοι και επισκέπτες της Λέσβου τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 1η Μαρτίου, στις 6 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης γελοιογραφιών του Νορβηγού Geir Helgen, με τίτλο «Ο κόσμος των μουσείων: μια χιουμοριστική ματιά», στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στην Αγία Παρασκευή Λέσβου.

Ο Geir Helgen είναι γλωσσολόγος, ιστορικός και αρχαιολόγος, με μακρόχρονη επαγγελματική εμπειρία από τα μουσεία της Νορβηγίας, αλλά και εξαιρετικός ερασιτέχνης γελοιογράφος. Οι γελοιογραφίες του καταγράφουν και σατιρίζουν με εύστοχο τρόπο πώς βλέπουν τα μουσεία οι επισκέπτες τους, αλλά και όσοι εργάζονται σε αυτά.

Η έκθεση, που οργανώθηκε αρχικά το 2009 στην Ιταλία, από τη Διεθνή Επιτροπή Περιφερειακών Μουσείων (International Committee for Regional Museums, ICR) του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), έχει ήδη ταξιδέψει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης (Κροατία 2010, Σλοβενία 2010, Αυστρία 2011, Φινλανδία 2012). Στην Ελλάδα πραγματοποιείται για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του Γιάννη Μαρκάκη, αντιπροέδρου της Επιτροπής (ICR), διευθυντή του Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης», και συνδιοργανωτές την ICR, το ΠΙΟΠ και το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Φοιτητές του Τμήματος, με συντονίστρια τη διδάσκουσα Μαρία Οικονόμου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο παραπάνω τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχουν επιμεληθεί την έκθεση, στο πλαίσιο του μαθήματος Οργάνωση Εκθέσεων, και την προβάλλουν στο διαδίκτυο (ct-green.aegean.gr/icr), καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (http://www.facebook.com/EktheseoKosmosTonMouseionMiaChioumoristikeMatia).

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά (εκτός Τρίτης), τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (10:00-18:00, τηλ: 22530 32300).

Με την ευκαιρία της έκθεσης, σε μια προσπάθεια αμφίπλευρης επικοινωνίας με το κοινό, έχει προγραμματιστεί, το Σάββατο 2 Μαρτίου, και ώρα 11 π.μ., ανοιχτή συζήτηση για τα μουσεία, με επαγγελματίες των μουσείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φοιτητές του Τμήματος και το κοινό, στο Αμφιθέατρο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Λόφος Πανεπιστημίου, Μυτιλήνη). Ομιλητές θα είναι μέλη της ICR, επαγγελματίες απ’ όλον τον κόσμο (ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Αυστρία, Σλοβενία, Νορβηγία, Ταϊβάν), καθώς και Έλληνες συνάδελφοί τους από μουσεία της Λέσβου και της υπόλοιπης Ελλάδας, οι οποίοι θα αναφερθούν στην εμπειρία τους από διαφορετικά είδη μουσείων και πολιτισμικών οργανισμών, αλλά και σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους. Η εκδήλωση, που έχει στόχο να προωθήσει τον διάλογο για τον ρόλο των μουσείων σήμερα και για τη σχέση τους με την κοινωνία, θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Στο μεταξύ, από 27/2 έως 3/3 θα πραγματοποιηθεί επίσης στη Λέσβο συνάντηση του Δ.Σ. της Διεθνούς Επιτροπής Περιφερειακών Μουσείων (ICR) του ICOM, με οργανωτική ευθύνη του Γιάννη Μαρκάκη. Σκοπός της συνάντησης είναι ο απολογισμός των μέχρι τώρα δράσεων και η προετοιμασία του ετήσιου συνεδρίου της ICR στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, όπου θα γίνει και η Γενική Συνέλευση του ICOM, τον Αύγουστο του 2013.