Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 19.00, εγκαινιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων η περιοδική έκθεση «Εκτός χρόνου εντός ορίων. Άρης Κωνσταντινίδης: ο Αρχιτέκτονας του Μουσείου Ιωαννίνων». Η έκθεση έχει στόχο στην πιο μεγάλη ιστορική επέτειο των Ιωαννίνων και της Ηπείρου (100 χρόνια από την απελευθέρωση) —η οποία συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Άρη Κωνσταντινίδη— να δημοσιοποιήσει τα αρχικά αρχιτεκτονικά σχέδια του Μουσείου, προκειμένου να τιμηθεί ο ξεχωριστός αρχιτέκτονας με τη νεωτερική ματιά και το σολωμικό πρότυπο.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί με αναφορές στην αρχιτεκτονική των Ιωαννίνων και στα νεωτερικά κινήματα. Στη διάρκεια της έκθεσης προγραμματίζεται παράλληλα κύκλος ομιλιών του Δημήτρη Φιλιππίδη, ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και του Ανδρέα Γιακουμακάτου, καθηγητή στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (λεπτομέρειες σχετικά θα ανακοινωθούν σύντομα).

Εξάλλου, στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα έργα του Άρη Κωνσταντινίδη στην Ήπειρο: α) Η στάση λεωφορείου (περίπτερο αναμονής) που χτίστηκε το 1955 στη Βίγλα της Κόνιτσας, β) η αρχιτεκτονική μελέτη του 1961 για το Μουσείο Ιωαννίνων, γ) τα σχέδια του 1961 για τη διαμόρφωση του Πάρκου Στρατώνων (Λιθαρίτσια) σε συνάρτηση με το Μουσείο Ιωαννίνων, δ) τα αρχιτεκτονικά σχέδια του αναψυκτηρίου-εστιατορίου Όαση που χτίστηκε το 1971 στα Γιάννενα και ε) τα σχέδια του 1971 —που δεν υλοποιήθηκαν— για το Γιαλί Καφενέ στα Γιάννενα.

Την έκθεση διοργανώνει η ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου και με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Απριλίου 2013 (Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Δευτέρα κλειστό, Τρίτη-Κυριακή: 09.00- 16.00). Να σημειωθεί ότι η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη στις 03/03, στις 06/03 (Μνήμη Μελίνας Μερκούρη), και στις 25/03 (Εθνική εορτή).