Την Τρίτη το μεσημέρι συνελήφθη στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, ένας 58χρονος για τον οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι προβαίνει σε αγοραπωλησίες αρχαίων νομισμάτων και αντικειμένων.

Στην κατοχή του συλληφθέντα, αλλά και σε έρευνα που ακολούθησε σε δύο οικίες του, σε γραφείο του, καθώς και στο αυτοκίνητό του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 292 αρχαία αντικείμενα. Πρόκειται για:

— 203 ασημένια νομίσματα, τα οποία σύμφωνα με εκτίμηση αρχαιολόγου, χρονολογούνται στον 4ο έως 2ο αιώνα π.Χ., προέρχονται από την Αρχαία πόλη της Ρόδου και απεικονίζουν στη μια όψη «κεφαλή» και στην άλλη «ρόδο».

— 39 αργυρά νομίσματα, τα οποία σύμφωνα με εκτίμηση αρχαιολόγου ανήκουν στον 4ο αιώνα π.Χ., προέρχονται από την Αρχαία πόλη της Εφέσου και απεικονίζουν στη μια όψη «μέλισσα» και στην άλλη «ελάφι».

— 47 χάλκινα νομίσματα και 1 χρυσό νόμισμα, τα οποία σύμφωνα με εκτίμηση αρχαιολόγου ανήκουν στη Βυζαντινή περίοδο – 4ο αιώνα μ.Χ.

— 2 νομίσματα, τα οποία σύμφωνα με εκτίμηση αρχαιολόγου, εμπίπτουν στη νομοθεσία περί Προστασίας Αρχαιοτήτων.

— 1 χάλκινη κεφαλή Σατύρου, 2 μενταγιόν, ένα σε σχήμα σταυρού κι ένα με απεικονίσεις ζώων και 1 ασημένιο δαχτυλίδι, για τα οποία ερευνάται, αν εμπίπτουν στη νομοθεσία περί Προστασίας Αρχαιοτήτων.

Βρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ιδιόχειρες σημειώσεις, στις οποίες εμφαίνονται αγοραπωλησίες αρχαίων αντικειμένων, με αναγραφόμενα μικρά ονόματα – ψευδώνυμα και χρηματικά ποσά που ανέρχονται έως 45.000 ευρώ, 1 συσκευή USB , στην οποία περιέχονταν 7 φωτογραφίες αρχαίων αντικειμένων, όπως χάλκινων και μαρμάρινων αγαλμάτων και προτομής, καθώς και 16 έγχρωμες φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζεται ένα βιβλίο και σελίδες του με άγνωστη γραφή, μη προσδιοριζόμενης χρονολογίας, το οποίο σύμφωνα με εκτίμηση αρχαιολόγου εμπίπτει στη νομοθεσία περί Προστασίας Αρχαιοτήτων.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, τις έρευνες της οποίας συνδράμουν συναρμόδιες Υπηρεσίες, στο πλαίσιο της εθνικής και διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Και στη Σάμο

Την ίδια μέρα, στους Μύλους της Σάμου, μετά από μεθοδευμένη επιχείρηση αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Πυθαγορείου Σάμου, συνελήφθη ένας 55χρονος σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας «Περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αποθήκη την οποία διαχειριζόταν ο 55χρονος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένα μαρμάρινο αρχιτεκτονικό μέλος (πεσσίσκου), ένα τμήμα σπονδύλου μαρμάρινου κίονα με ραβδώσεις, ένα τμήμα μαρμάρινου αρχιτεκτονικού μέλους με τόρμο, ένα μαρμάρινο επίθημα πεσσού ή παραστάδας, ένα τμήμα μαρμάρινης πλάκας και ένα τμήμα μαρμάρινης πλάκας από γκρίζο μάρμαρο.

Τα αντικείμενα εξετάστηκαν από αρμόδιο αρχαιολόγο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Σάμου, με εκτίμηση του οποίου εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις της νομοθεσίας. Ερευνάται η ακριβής ιστορική και πολιτιστική τους προέλευση και αξία.

Τα κατασχεθέντα αποδόθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο Πυθαγορείου, όπου φυλάσσονται.