Παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013 η περιοδική έκθεση: «Κοιτάσματα Πολιτισμού: από τους Αρχαίους Σφραγιδόλιθους στη Σύγχρονη Χαρακτική», η οποία εγκαινιάσθηκε την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012 στο Νομισματικό Μουσείο.

Η έκθεση συνιστά διάλογο ανάμεσα σε αρχαία έργα μικροτεχνίας και έργα σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας και υψηλής αισθητικής αξίας, δημιουργήματα της διεθνούς φήμης εικαστικού – χαράκτριας Βίκυς Τσαλαματά, αναπληρώτριας καθηγήτριας της ΑΣΚΤ.

Εκτίθενται οκτώ δημιουργίες της σε μικτή τεχνική, εμπνευσμένες από αρχαία έργα μικρογλυφίας και κυρίως από σφραγιδόλιθους, πλαισιωμένες από δεκαεννέα αρχαίους σφραγιδόλιθους και δύο σφραγιδοκύλινδρους. Μορφές ανθρώπων και ζώων προερχόμενες από σφραγιδόλιθους, αλλά και συνθέσεις που θυμίζουν τα αναπτύγματα των σφραγιδοκυλίνδρων εικονίζονται στα χαρακτικά της.

Τα αρχαία αντικείμενα της έκθεσης, αριστουργήματα μικροτεχνίας, προέρχονται από τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Νομισματικού Μουσείου: «Η περιοδική αυτή έκθεση κατά τη διάρκεια του τριμήνου που προηγήθηκε προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς και μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των επισκεπτών. Ο εικαστικός διάλογος ανάμεσα στην αρχαία και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία έτυχε ιδιαιτέρως ευνοϊκών σχολίων από τον τύπο, ειδικούς επιστήμονες και καλλιτέχνες, εικαστικούς και αρχαιολόγους, αλλά και από απλούς πολίτες. Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να δει εκτεθειμένους σφραγιδολίθους από τη συλλογή του Μουσείου και άλλων κρατικών Μουσείων που δεν περιλαμβάνονταν στις μόνιμες εκθέσεις τους».

Το γενικό συντονισμό και την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Προϊστάμενος του Νομισματικού Μουσείου και Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Δρ Γεώργιος Κακαβάς, την επιστημονική επιμέλεια η αρχαιολόγος Σταματούλα Μακρυπόδη, ενώ τη μουσειoγραφική μελέτη και την εφαρμογή της υπογράφει ο Σταμάτης Ζάννος.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα στην αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του Α΄ ορόφου του Ιλίου Μελάθρου, ενώ παράλληλα διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες, καθώς και προγραμματισμένες ξεναγήσεις στο χώρο της έκθεσης (απαραίτητη προϋπόθεση η δήλωση συμμετοχής, τηλ. επικοινωνίας 210-3643774, κ.κ. Ε. Νάκη και Στ. Μακρυπόδη).