Το νησί της Σάμου και συγκεκριμένα τους θησαυρούς που στεγάζουν τα 2 αρχαιολογικά μουσεία, στο Βαθύ και το Πυθαγόρειο, επισκέπτεται φέτος ο «Κύκλος των Μουσείων», που χρηματοδοτούν και επιμελούνται το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και ο όμιλος Eurobank.

Στις σελίδες του τόμου «Σάμος – Τα Αρχαιολογικά Μουσεία», που παρουσιάστηκε την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στο Παλλάς Αθηνά, ζωντανεύουν, με κάθε λεπτομέρεια, τα μοναδικά ευρήματα από όλους τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, ενώ ο αναγνώστης μπορεί να βρει στοιχεία για την αρχαία ιστορία του τόπου και να αντιληφθεί το μέγεθος του πολιτισμού που αναπτύχθηκε.

Κατά την εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ ακολούθησαν ομιλίες από την κα Μαριάννα Ι. Λάτση, τον κ. Νικόλαο Νανόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank και τους δύο συγγραφείς του βιβλίου, κ. Κωνσταντίνο Τσάκο, Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων, και κα Μαρία Βιγλάκη-Σοφιανού, Αρχαιολόγο, Αναπληρώτρια Προϊσταμένου της ΚΑ′ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η κα Μαριάννα Ι. Λάτση, κατά την ομιλία της, αναφέρθηκε στην πορεία του «Κύκλου των Μουσείων»: «Όταν το 1997 αναλάβαμε αυτήν την πρωτοβουλία δεν είχαμε ούτε οι ίδιοι αναλογιστεί τη δυναμική που θα αποκτούσε με την πάροδο των ετών καθιερώνοντας αυτή την εκδοτική σειρά σε ένα πολύτιμο εργαλείο ανάδειξης, διάσωσης και μελέτης του ελληνικού πολιτισμού. Σήμερα, 15 χρόνια μετά, οι εκδόσεις του “Κύκλου των Μουσείων” κοσμούν τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες δημόσιες και ιδιωτικές βιβλιοθήκες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μουσείων και ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πάνω από 100.000 επιστήμονες ή απλοί λάτρεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού επισκέπτονται σε ετήσια βάση την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, όπου τους δίδεται η δυνατότητα να ξεφυλλίσουν διαδικτυακά όλες τις εκδόσεις μας, να αναγνώσουν τα άρτια επιστημονικά κείμενα και να απολαύσουν περίπου 9.000 καλαίσθητες φωτογραφίες αρχαιολογικών εκθεμάτων.

»Στη μέχρι σήμερα διαδρομή μας, επισκεφθήκαμε συνολικά 14 μουσειακούς και αρχαιολογικούς χώρους, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο προβεβλημένους. Με πρώτο μας σταθμό το Μουσείο Μπενάκη περιηγηθήκαμε μερικά από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας μας, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης, τα Μουσεία Πειραιά, Ελευσίνας, Δήλου, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Δελφών, Ολυμπίας, Μαραθώνα, Θηβών και Πέλλας, φτάνοντας στον φετινό προορισμό μας, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Σάμου.

»Το νέο αυτό πόνημα των λαμπρών αρχαιολόγων κ. Κωνσταντίνου Τσάκου και της κας Μαρίας Βιγλάκη Σοφιανού τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς, ρίχνει φως σε πολύτιμους θησαυρούς και αρχαιολογικά ευρήματα του ιωνικού πολιτισμού, μερικά από τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Μέσα από ένα πλούσιο και πολυσύνθετο ψηφιδωτό εκθεμάτων από τα δύο Αρχαιολογικά Μουσεία του νησιού, στο Βαθύ και στο Πυθαγόρειο, παρουσιάζονται στον αναγνώστη τα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα του αρχαίου πολιτισμού της “θαλασσοκράτειρας” Σάμου, η οποία φέτος γιορτάζει τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ένωσή της με την Ελλάδα».

Ο τόμος «Σάμος – Τα Αρχαιολογικά Μουσεία» αριθμεί συνολικά 380 σελίδες και εικονογραφήθηκε με 564 φωτογραφίες του κ. Σωκράτη Μαυρομμάτη. Τη γενική φροντίδα της έκδοσης είχε η κα Ειρήνη Λούβρου, ο σχεδιασμός και η καλλιτεχνική επιμέλεια έγιναν από τον κ. Δημήτρη Καλοκύρη ενώ η εκτύπωση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Φωτόλιο & Typicon Α.Ε. Υπεύθυνη για τους διαχωρισμούς ήταν η Indigo Graphics A.E., για την επεξεργασία των εικόνων οι κ. Νίκος Λαγός και Ελίζα Κοκκίνη και για τη βιβλιοδεσία ο κ. Γ. Ηλιόπουλος. Η τυπογραφική διόρθωση πραγματοποιήθηκε από τον κ. Παντελή Μπουκάλα ενώ η μετάφραση στην αγγλική γλώσσα από την κα Τζούντη Γιαννακοπούλου. Ο τόμος είναι διαθέσιμος και σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book) στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.