Επίσκεψη εργασίας στο αρχαίο θέατρο της Σάμου πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα», Σταύρος Μπένος, συνοδευόμενος από τον Πέτρο Θέμελη, αντιπρόεδρο του σωματείου και ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογία. Στόχος της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση για την κατάσταση διατήρησης του μνημείου και για το ενδεχόμενο ανάδειξής του.

Το θέατρο είναι κτισμένο στην πλαγιά της Μονής Παναγίας Σπηλιανής στο Πυθαγόρειο της Σάμου. Από το θέατρο ήρθαν στο φως λιγοστά κατάλοιπα. Κατασκευάστηκε στους ρωμαϊκούς χρόνους και φαίνεται ότι αποτελείτο από κοίλο, ορχήστρα και σκηνή.

Από το 1996, που ο χώρος ανασκάφηκε και στη συνέχεια καταχώθηκε, στήθηκε με απόφαση του ΥΠΠΟ και με δαπάνη του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Πυθαγορείου ξύλινη εγκατάσταση με κερκίδες και ορχήστρα. Σήμερα στο χώρο βλέπει κανείς την ξύλινη αυτή εγκατάσταση με ορχήστρα και καθίσματα, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει 750 περίπου θεατές. Η ξύλινη αυτή κατασκευή, η οποία κατασκευάστηκε μετά από έγκριση της αντίστοιχης μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, σέβεται το μνημείο, είναι καλά προσαρμοσμένη στο φυσικό περιβάλλον και αναδεικνύει τόσο το ίδιο το μνημείο, όσο και τον περιβάλλοντα αυτό χώρο. Ωστόσο πρέπει να αντικατασταθεί με νέα, λυόμενη, η οποία θα είναι κατασκευασμένη από καλύτερης ποιότητας ξύλο και θα αποσύρεται κατά τους χειμερινούς μήνες για λόγους προστασίας της.

Με αφορμή την επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο οι κ. Σταύρος Μπένος και Πέτρος Θέμελης, επισκέφθηκαν και τα αρχαία λατομεία που βρίσκονται στο λόφο του Κάστρου. Τα λατομεία υπολογίζονται περί τα 45 και από εκεί γινόταν η εξόρυξη λίθων που χρησίμευαν για την κατασκευή των μεγάλων έργων της περιοχής.

Όπως προέκυψε από την επίσκεψη αυτή κρίνεται επιτακτική η δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου στο Πυθαγόρειο της Σάμου, όπως έχει ήδη προταθεί από τους τοπικούς φορείς, το οποίο θα περιλαμβάνει σε διαφορετικές αρχαιολογικές διαδρομές όλα τα σημαντικά αρχαία μνημεία της περιοχής, μεταξύ των οποίων το Ευπαλίνειο Όρυγμα, η πηγή των Αγιάδων, τα αρχαία τείχη του Πολυκράτη στην περιοχή του Κάστρου, το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, τα αρχαία υπόγεια λατομεία, η υδατογέφυρα του ρωμαϊκού υδραγωγείου, οι λαξευμένοι στο βράχο τάφοι, τα υπαίθρια ιερά της Κυβέλης, το παλαιοχριστιανικό κοιμητήριο, η Βασιλική της Παναγίτσας με τα πολύχρωμα ψηφιδωτά δάπεδα, ο ναός της Αρτέμιδος, η Παλαιοχριστιανική Βασιλική – Τρία Δόντια, τα ρωμαϊκά λουτρά-θέρμες, το γεωμετρικό νεκροταφείο, η Μονή Σπηλιανής, το αρχαίο θέατρο, η αρχαία δεξαμενή, η ρωμαϊκή έπαυλη με τα ψηφιδωτά και το ελληνιστικό κτίριο των «γρυπολεόντων».

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε το άνοιγμα κουμπαρά – ειδικού τραπεζικού λογαριασμού για το αρχαίο θέατρο και το αρχαιολογικό πάρκο της Σάμου, με στόχο τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να προσφερθούν για την ανάδειξη όλων των μνημείων και τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου. «Νονός» του αρχαίου θεάτρου και του αρχαιολογικού πάρκου είναι ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης ο οποίος άνοιξε τον κουμπαρά με κατάθεση 350 €.