Για περισσότερο από ενάμιση αιώνα τα προϊόντα των επιχειρήσεων ΜΕΝΤΗΣ Ε.Π.Ε. στόλισαν θεατρικά κοστούμια. ιερατικά άμφια, στρατιωτικές στολές, παραδοσιακές ενδυμασίες, καθώς και δημιουργίες μεγάλων γνωστών οίκων μόδας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για την παλαιότερη εμπορική και βιοτεχνική επιχείρηση της χώρας, η οποία λειτουργούσε από το 1867 έως το 2011.

Μετά το αναγκαστικό κλείσιμο της επιχείρησης το 2011, το Μουσείο Μπενάκη αποδέχτηκε τη γενναιόδωρη προσφορά της οικογένειας Μέντη, με σκοπό να δημιουργήσει ένα χώρο που θα αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήριο-μουσείο, διασώζοντας με τον τρόπο αυτό μια τεχνογνωσία υπό εξαφάνιση.

Στόχος είναι ο χώρος να δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει τη λειτουργία της ιστορικής βιοτεχνίας, παρακολουθώντας όλα τα στάδια της επεξεργασίας του μεταξιού και της κατασκευής των κλώστινων τεχνουργημάτων για τα οποία φημίζεται η επιχείρηση. Ταυτόχρονα, ο νέος αυτός χώρος φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν πυρήνα διατήρησης των παραδοσιακών τεχνικών που σχετίζονται με την επεξεργασία των νημάτων, την υφαντική και την κεντητική.

Τα επίσημα εγκαίνια της «Δωρεάς Μέντη. Πρωτοβουλία για τη διατήρηση παραδοσιακών τεχνικών» θα πραγματοποιηθούν στις 2 Δεκέμβρη 2012, ώρα 12:00, στο Κτήριο της οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138) του Μουσείου Μπενάκη.

Ο ίδιος ο χώρος της «Δωρεάς Μέντη» (Πολυφήμου 6, Πετράλωνα) θα είναι ανοικτός την ημέρα των εγκαινίων από τις 11:00 έως τις 18:00.

Έκθεση: «Ανοίγει ξανά ο Μέντης!»

Παράλληλα, στο Πωλητήριο του Μουσείου (Κτήριο οδού Πειραιώς, 6 Δεκεμβρίου 2012 – 13 Ιανουαρίου 2013) θα φιλοξενείται έκθεση με τίτλο «Ανοίγει ξανά ο Μέντης!», η οποία θα περιλαμβάνει έργα 47 καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη προϊόντα της βιοτεχνίας Μέντη για να δημιουργήσουν αντικείμενα σύγχρονης αισθητικής.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: B612, Carlsson Inger, Dantan Ghislaine, Kondylatos Pericles, Lakah Paula, Lambert Anna-Maria, Marengo Valentino, Polac Juliette, Thetis Authentics, Ανέστη Κατερίνα, Βαλσαμάκη Άρτεμις, Βογιατζή Φανή, Γαβριηλίδου Βάσια, Γαλάνη-Κρητικού Μαίρη, Γενάρης Δημήτρης, Γεωργούλη Θάλεια-Μαρία, Γιαννοπούλου Μαρία, Γιασεμί Ν.Κ., Γκόνου Ειρήνη, Γκούμας Άκης, Δάρρα Χριστίνα, Διαμαντοπούλου Αλεξάνδρα, Ζάννος Σταμάτης, Θεοχαράκη Άννα, Καλημέρη Κατερίνα, Κανίνια Εριφύλλη, Καρακαλπάκη Χριστίνα, Καρούσου Κατερίνα, Κούκος Σπύρος, Κούμπα Αλεξάνδρα, Κρητικού Ίρις, Λειβαδά Ιόλη, Λουκία, Λουκίδης Πρόδρομος, Μαριόλου Βάγγυ, Μπασκλαβάνη Ολυμπία, Μπόλμπαση Βάσω, Μύριαμ Εβίτα, Μωραΐτη Κατερίνα, Ντάσσιος Δημήτρης, Περιβολάρη Κική, Πολυξά Μαρία, Σιδηροπούλου Κική, Σπυρίδωνος Καλλιρρόη, Τσουκαλά Αλεξάνδρα, Χρυσαΐτη Αγγέλα, Χρυσάκη Μαργαρίτα.

Bazaar προϊόντων και εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Βazaar στο οποίο θα διατίθεται προς πώληση το αποθηκευμένο εμπόρευμα της νηματουργίας Μέντη, όπου το κοινό θα μπορεί να προμηθευτεί τα προϊόντα της βιοτεχνίας σε προνομιακές τιμές, θα λειτουργήσει στις 2 Δεκεμβρίου 2012 (11:00-18:00) στο Κτήριο Οδού Πειραιώς και στο Κτήριο Δωρεάς Μέντη και από τις 3 έως τις 7 Δεκεμβρίου 2012 (10:00-15:00) στο Κτήριο Δωρεάς Μέντη.

Τέλος, ειδικά για την ημέρα των εγκαινίων τα παιδιά που θα συνοδεύουν τους γονείς τους στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς, θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με τα υλικά που παρήγε η παραδοσιακή βιοτεχνία στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Κλωστές, χρώματα και φως». Με την καθοδήγηση της καλλιτέχνιδας Άννας Θεοχαράκη, θα συνθέσουν τις δικές τους δημιουργίες και θα αφήσουν το φως να τις μεταμορφώσει.