Έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και ιδιαίτερα στο πεδίο της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και του Μουσείου Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών, που λειτουργούν στο Κατάκολο, σε δύο κτίρια που έχουν παραχωρηθεί από το Δήμο Πύργου γι’ αυτόν τον σκοπό, προσελκύοντας Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Ο λόγος για τον Κώστα Κοτσανά, πολλές έρευνες, μελέτες και ανακατασκευές του οποίου, που αφορούν την αρχαιοελληνική τεχνολογία, έχουν παρουσιασθεί σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις με επιτυχία.

Στα μουσεία εκτίθενται περίπου 350 περίπου λειτουργικά ομοιώματα εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων, που καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου και όλα έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο, χωρίς καμιά επιχορήγηση από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.

Ορισμένα από αυτά τα αντικείμενα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στη Θεσσαλία, στους χώρους του «Κουρσούμ Τζαμί» των Τρικάλων, όπου λειτουργεί η κινητή έκθεση του μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων», στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος δράσεων του «Μύλου των Ξωτικών».

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ για την κινητή αυτή έκθεση του μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, ο κ. Κοτσανάς είπε ότι περιλαμβάνει μια επιλογή από 50 περίπου λειτουργικά ομοιώματα εξαιρετικών εφευρέσεων του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος, που αποτελούν παγκόσμιες πρωτιές (από το ρομπότ-υπηρέτρια του Φίλωνος μέχρι τον κινηματογράφο του Ήρωνος και από την ύδραυλη και το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον υπολογιστικό μηχανισμό των Αντικυθήρων).

«Σκοπός του μουσείου αλλά και της κινητής έκθεσης είναι να αναδείξουν αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων και να αποδείξουν ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία, λίγο πριν από το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου, ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας. Οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, τα έμβολα και οι κύλινδροι, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους», τονίζει ο κ. Κοτσανάς.

«Αυτά τα κληροδοτήματα —συνεχίζει— ίδια και αναντικατάστατα εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας μας, η εξέλιξη της οποίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη και απροβλημάτιστη υιοθέτησή τους. Πάνω από μια χιλιετία ωρίμανσης χρειάστηκε η ανθρωπότητα για να επανακτήσει αυτήν την αξιοθαύμαστη λησμονημένη τεχνολογία. Η εξερεύνηση αυτής της εποχής που η τεχνολογία αιχμής δεν κατοχυρωνόταν αποδεικνύει περίτρανα πόσα περισσότερα (από όσα νομίζουμε) χρωστά ο σύγχρονος Δυτικός Τεχνολογικός Πολιτισμός στους Έλληνες».

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις απίστευτες τεχνολογικές επιδόσεις των αρχαίων Ελλήνων και να διαπιστώσουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ανακαλύψει έναν «κινηματογράφο» ικανό να παρουσιάζει αυτόματα την πλοκή ενός μύθου με κινούμενη εικόνα, ήχο και φωτορεαλισμό, είχαν επινοήσει (για ψυχαγωγικό σκοπό) αυτοκινούμενα οχήματα με αυτόματη πλοήγηση, με κιβώτιο ταχυτήτων, υδραυλικές προγραμματιζόμενες βαλβίδες και άλλα περίπλοκα εξαρτήματα, χρησιμοποιούσαν λειτουργικά ρομπότ, είχαν ανακαλύψει την αρχή του ατμοστροβίλου, χρησιμοποιούσαν πολύπλοκα αστρονομικά μετρητικά όργανα ακριβείας που τους επέτρεπαν να υπολογίζουν με ακρίβεια γεωδαιτικά και αστρονομικά στοιχεία.

Επίσης είχαν επινοήσει ευφυείς μηχανές, αυτορυθμιζόμενους ελεγκτές, αυτόματους πωλητές με κερματοδέκτη, χρησιμοποιούσαν πολύπλοκα ανυψωτικά μηχανήματα ικανά να οικοδομούν πανύψηλα κτίσματα με ολιγάριθμο προσωπικό και διέθεταν ωρολόγια (και ξυπνητήρια) ικανά να λειτουργούν αυτόματα και αδιάκοπα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, είχαν εφεύρει ακριβέστατες και ταχύτατες μεθόδους τηλεπικοινωνίας, κ.ά.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτσανά, «όλα αυτά αποδεικνύουν την υψηλής στάθμης τεχνολογία του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων που δεν είχε σχεδόν τίποτα να ζηλέψει από την πρώιμη σύγχρονη τεχνολογία και που θα είχε οδηγήσει (αν οι οικονομικοκοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής το επέτρεπαν) στη Βιομηχανική Επανάσταση από την ελληνιστική εποχή με απρόβλεπτες συνέπειες για την ανθρωπότητα».