Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ζήτησε από τη Γαλλία να ξεκινήσει «διάλογο» για την επιστροφή στη χώρα του ορισμένων τουρκικών αρχαιοτήτων που έχει στις συλλογές του το μουσείο του Λούβρου.

«Θα θέλαμε να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ των γαλλικών αρχών και της γενικής διεύθυνσης των τουρκικών μουσείων, ώστε να καθίσουν γύρω από το τραπέζι για να εργαστούν για το θέμα αυτό και να κάνουν μια αποτίμηση», δήλωσε ο υπουργός στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Παρίσι για την προώθηση της υποψηφιότητας της πόλης της Σμύρνης για την Παγκόσμια Έκθεση του 2020.

Οι τουρκικές αρχές διεκδικούν έναν αριθμό από κεραμικά πλακίδια «Ιζνίκ» τα οποία προέρχονται από το τζαμί του Πιγιάλ Πασά στην Κωνσταντινούπολη, που οικοδομήθηκε το 1573. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, τα πλακίδια «εκλάπησαν στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα» και βγήκαν από την Τουρκία «παράνομα». «Η κλοπή δεν έχει καμία σχέση με το Μουσείο του Λούβρου, ή με κάποιον Γάλλο πολίτη που απέκτησε το κομμάτι αυτό καλή τη πίστει. Δεν κατηγορώ κανέναν από τους ανθρώπους αυτούς και κανέναν από τους θεσμούς αυτούς», δήλωσε ο Γκιουνάι.

Από την πλευρά του, το μουσείο του Λούβρου υπενθύμισε ότι τα αντικείμενα προστέθηκαν νόμιμα στις συλλογές του, μέσω αγοράς από Γάλλους, το 1889 και το 1890.

Η Τουρκία ζητεί επίσης εδώ και πολλά χρόνια από τη Γαλλία και το Λούβρο την επιστροφή πινακιδίων «Ιζνίκ» από το μαυσωλείο του Σελίμ Β’ που βρίσκεται στο προαύλιο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο το τουρκικό αίτημα είχε απορριφθεί από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν.

Ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια «διαβήματα σε διάφορες χώρες για να ανακτήσει τα αντικείμενα της τουρκικής πολιτιστικής κληρονομιάς που εξήχθησαν παράνομα από την Τουρκία». «Όμως ενώ περίμενα ότι η Γαλλία θα ανταποκριθεί με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο στο αίτημα μας, που είναι δίκαιο και δικαιολογημένο, διαπιστώνω μετά λύπης μου, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή» τόνισε από το Παρίσι ο κ. Γκιουνάι.