Ένα γυναικείο άγαλμα, μήκους δύο μέτρων, που χρονολογείται στα τέλη της ελληνιστικής περιόδου, αποκαλύφθηκε στη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία Μητρόπολη, στην περιοχή Torbalı της Σμύρνης.

Οι ανασκαφές στην περιοχή διεξάγονται εδώ και 22 χρόνια, στο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στο τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Πανεπιστήμιο Trakya, το Metropolis Association, και τον δήμο Torbalı, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Sabancı.

Ο επικεφαλής της ανασκαφής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Trakya, Serdar Aynek, δήλωσε ότι το ακέφαλο, ενδεδυμένο άγαλμα, το οποίο βρέθηκε θαμμένο στα τείχη της πόλης, αντανακλά τον πλούτο και τη λαμπρότητα της ύστερης ελληνιστικής περιόδου.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το Ίδρυμα  Sabancı, νέα ευρήματα έρχονται στο φως στη διάρκεια των ανασκαφών στην αρχαία πόλη. Αγάλματα που έχουν επίσης βρεθεί κοντά στα τείχη της πόλης έχουν σταλεί στο Μουσείο της Σμύρνης.

Η γενική διευθύντρια του Ιδρύματος Sabancı, Zerrin Koyunsağan, εκτιμά ότι το άγαλμα ενδεχομένως αναπαριστά κάποια γυναίκα που διοικούσε την αρχαία πόλη. «Πιστεύω ότι πριν από χιλιάδες χρόνια οι γυναίκες διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία και στη διοίκηση της πόλης. Στο Ίδρυμα Sabancı υλοποιούμε προγράμματα που σχετίζονται με το ζήτημα του κοινωνικού φύλου στην Τουρκία» δήλωσε, και πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύει ότι θα βοηθήσει η ανεύρεση του συγκεκριμένου αγάλματος.