Ένα αρχαίο υαλουργείο αποκαλύφθηκε στη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία Μητρόπολη, 40 χλμ. νοτιοανατολικά της Σμύρνης. «Πιστεύουμε ότι η κάμινος χρησιμοποιήθηκε ως ένα είδος μαγκαλιού για να θερμαίνονται οι μπανιέρες μέσα στο λουτρό», δήλωσε ο επικεφαλής των ανασκαφών, αναπληρωτής καθηγητής Σερντάρ Αϊμπέκ. Στη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν επίσης ίχνη παραγωγής γυαλιού και, σύμφωνα με τον κ. Αϊμπέκ, το λουτρό έπαψε να λειτουργεί ως λουτρό στην πρώιμη Βυζαντινή περίοδο και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως υαλουργείο.

Επειδή η κάμινος βρέθηκε κοντά σε μία εκκλησία, οι ειδικοί εικάζουν ότι το υαλουργείο ιδρύθηκε υπό τον έλεγχό της και λειτουργούσε για να καλύπτει τις ανάγκες της εκκλησίας.

Πολλά από τα κεραμικά που αποκαλύφθηκαν στο ρωμαϊκό λουτρό και στο ναό του Δία παρήχθησαν στην Έφεσο, την Κνίδο και την Αθήνα. Οι ανασκαφές στην αρχαία Μητρόπολη ξεκίνησαν πριν από 26 χρόνια και μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο φως ένα αρχαίο θέατρο της Ελληνιστικής περιόδου, το Βουλευτήριον, ένα ρωμαϊκό λουτρό, και οι εγκαταστάσεις της Παλαίστρας, η οποία καλύπτει μια έκταση περίπου 6.000 τετραγωνικών μέτρων, τη μεγαλύτερη στην πόλη. Τα ψηφιδωτά δάπεδα, οι γαλαρίες, τα λουτρά και τα πολυπληθή μέρη για φαγητό και ποτό στην Παλαίστρα αποδεικνύνουν ότι οι κάτοικοι της πόλης ήταν ιδιαίτερα κοινωνικοί.

Η αρχαία Μητρόπολη έχει μία ιστορία 5.000 ετών, καθώς ιδρύθηκε κατά την πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προστάτιδα της πόλης ήταν η θεά Άρτεμις.