«Λαβύρινθος δίχως μίτο» είναι ο τίτλος του δεύτερου κατά σειρά ντοκιμαντέρ από το National Geographic, που σχετίζεται με τη Φαιστό και θα προβληθεί το Σάββατο 20 Αυγούστου στις 11.00 το πρωί στο Πολύκεντρο Μοιρών, στην Κρήτη.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά το National Geographic ασχολήθηκε με το δήμο Φαιστού, μέσω του ντοκιμαντέρ για το Δίσκο της Φαιστού στη σειρά Ancient X – Files, που πρωταγωνιστή είχε τον καθηγητή Γκάρεθ Όουενς, ο οποίος μάλιστα παρουσίασε το ντοκιμαντέρ σε πρώτη πανελλήνια προβολή στους Βώρους. Τώρα το National Geographic επανέρχεται με  ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό ντοκιμαντέρ, αυτή τη φορά για τον μινωικό Λαβύρινθο.

Το ντοκιμαντέρ έχει ως επίκεντρο το Καστέλι, ενώ βασικός πρωταγωνιστής του είναι ο γεωγράφος καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Νίκολας Χόουαρθ, που βρίσκεται στην Κρήτη.

Ο καθηγητής επιθυμεί να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε σε σχέση με τον Λαβύρινθο στο δήμο Φαιστού, ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που βοήθησαν στα γυρίσματα, αλλά και συνέβαλαν με μαρτυρίες και την εμπειρία τους στην ορθή τοποθέτηση ερευνητικών ζητημάτων.

Ο καθηγητής Χόουαρθ αναμένεται μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ να τεθεί επικεφαλής μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συζήτηση γύρω από τις ερευνητικές ανακαλύψεις του, τις απόψεις του, αλλά και την πολιτισμική σπουδαιότητα του δήμου Φαιστού. Ήδη πραγματοποιεί σειρά ερευνητικών συζητήσεων και επαφών στην Κρήτη, ενώ σήμερα το απόγευμα αναμένεται να επισκεφθεί το αρχαίο Ανάκτορο της Φαιστού.