Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Μυτιλήνης, που υλοποιείται από την Κ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 5,3 εκατ. ευρώ.

Πραγματοποιούνται εργασίες σε επτά συνολικά σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Μυτιλήνης. Ως «όρια» της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης τίθενται το Αρχαίο Θέατρο και το Κάστρο, εξασφαλίζοντας έτσι μια διαχρονική θεώρηση της ιστορίας της Μυτιλήνης. Στο σύνολο του έργου εντάσσονται και δύο ολοκληρωμένα ήδη έργα, που αφορούν σε δύο σημαντικά μνημεία: το επιθαλάσσιο τείχος και τη μεγάλη στοά στο οικόπεδο του Δήμου, στην οδό Ναυμαχίας Έλλης, καθώς και μια ρωμαϊκή οικία με τμήμα του αρχαιότερου τείχους της πόλης, στην οδό Νικομηδείας.

Οι εργασίες που υλοποιεί η Κ’ ΕΠΚΑ τους τελευταίους μήνες εστιάζουν κυρίως σε μια ρωμαϊκή οικία που βρίσκεται κάτω από το 8ο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και στην οικία Μενάνδρου.

Πρόκειται για δύο χώρους που περιλαμβάνουν σημαντικά ψηφιδωτά. Ειδικά η οικία Μενάνδρου είναι μια πλούσια διακοσμημένη οικία του 3ου αι. μ.Χ., με ψηφιδωτό δάπεδο, όπου εικονίζονται ο ποιητής Μένανδρος σε προτομή, η μούσα Θάλεια με τα σύμβολά της, την κωμική προσωπίδα και μία ράβδο και σκηνές από κωμωδίες του Μενάνδρου. Στη δε ρωμαϊκή οικία έχουν εντοπιστεί εκτεταμένα λείψανα μιας πλούσιας ρωμαϊκής ιδιωτικής οικίας ή «έπαυλης». Οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη εκεί περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης της εισόδου, ενός περιμετρικού διαδρόμου επισκεπτών και κατασκευή στεγάστρου για την προστασία των ψηφιδωτών, αφού πρώτα γίνει η απαραίτητη συντήρηση και οι στερεώσεις των αρχαίων τοίχων.