Οι φύλακες της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου παρουσιάζεται η τελευταία έκθεση, με δωρεές καλλιτεχνών, πριν κλείσει προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες για την επέκτασή της, θα απέχουν από τα καθήκοντά τους το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Η απόφαση ελήφθη από την Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), επειδή παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις προς τη διοίκηση της Εθνικής Πινακοθήκης οι φύλακες δεν έχουν ακόμη πληρωθεί τα δεδουλευμένα κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες του έτους για τα έτη 2010, 2011 και μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΥΦΑ, Γιάννη Μαυρικόπουλο, το ίδιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι φύλακες σε όλη τη χώρα έχει λυθεί, εκτός από την Εθνική Πινακοθήκη, όπου έχει διατεθεί ένα ποσό για τα χρωστούμενα στο φυλακτικό προσωπικό αλλά δεν του έχει δοθεί. Από την πλευρά της η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα απαντά πως οι αμοιβές για τα Σάββατα μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 έχουν ήδη εγκριθεί και θα δοθούν άμεσα από το υπουργείο.

Οι αμοιβές των Κυριακών, που θα πληρωθούν με έκτακτη επιχορήγηση 20.000 ευρώ στην Εθνική Πινακοθήκη, θα δοθούν στους εργαζομένους κι αυτές σύντομα, μόλις ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ωστόσο, σχολίασε πως «σε μια τόσο δύσκολη περίοδο χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση όλων και δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να τιμωρούν την Εθνική Πινακοθήκη». Στην περίπτωση πάντως που δεν πληρωθούν οι φύλακες, σύμφωνα με την απόφαση της ΠΕΥΦΑ, θα προχωρήσουν σε επ’ αόριστον αποχή από την εργασία τους.