Από τα καθήκοντά τους θα απέχουν την Κυριακή 13 Μαΐου 2012 οι αρχαιοφύλακες του μουσείου της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), δεν έχει εγκριθεί ακόμα Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παροχή εργασίας τους κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, με αποτέλεσμα να τους οφείλονται δεδουλευμένα για τις ίδιες ημέρες από το έτος 2010 έως και σήμερα.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την Εθνική Πινακοθήκη και τους αρχαιοφύλακες που ξεκινά πολλά χρόνια πριν. Φανταστείτε ότι το 2003- 2008 οι εργαζόμενοι δεν αμείβονταν για τις Κυριακές που δούλευαν, ενώ από το 2010 ως σήμερα δεν έχουν αμειφθεί ούτε για τις Κυριακές και τις αργίες ούτε για την 6η μέρα που έχουν εργαστεί. Όχι βέβαια για όλο τον χρόνο αλλά για πάρα πολλούς μήνες. Αυτό συμβαίνει διότι ούτε η κ. Λαμπράκη ούτε ο εποπτεύων φορέας, που είναι το ΥΠΠΟΤ, δεν ασχολείται πραγματικά με τους εργαζόμενους», δήλωσε ο Ιωάννης Μαυρικόπουλος, πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ.

Και συμπληρώνει: «Κάνουμε μια προειδοποιητική αποχή την Κυριακή, εφόσον οι αρχαιοφύλακες δεν πληρώνονται ούτως ή άλλως, με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουν να βρουν λύση. Το θέμα δεν είναι πολιτικό, δεν έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή. Το πρόβλημα είναι καθαρά τεχνικό και οικονομικό».

Η ΠΕΥΦΑ καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, διαφορετικά θα αναγκαστούν να συνεχίσουν την αποχή από τα καθήκοντά τους.