Μηνύματα με κινητό τηλέφωνο σχεδόν όλοι ξέρουν να στέλνουν. Με φρυκτωρίες όμως; Τα παιδιά που θα επισκεφθούν την αρχαιολογική συλλογή Αχαρνών θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς με σήματα μέσω πυρσών μεταδίδονταν μηνύματα σε μεγάλες αποστάσεις και πώς με αυτόν τον τρόπο η Κλυταιμνήστρα πληροφορήθηκε στις Μυκήνες την πτώση της Τροίας.

Αριστουργήματα που έφτασαν ώς τις ημέρες μας τα εντυπωσιακά χάλκινα αγάλματα του Μουσείου Πειραιά, ελάχιστοι όμως έχουν σκεφτεί πως δεν θα μπορούσαν να έχουν πλαστεί χωρίς τη δύναμη της φωτιάς. Τα μυστικά της κατασκευής τους —από το πήλινο ή ξύλινο πρόπλασμα έως τη στιγμή που η δυνατή φωτιά θα τελειοποιήσει την εικόνα— θα γνωρίσουν όσοι φτάσουν ώς το μουσείο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας από την Πέμπτη έως την Κυριακή και από τις 9 έως τις 4.

Έχετε αγγίξει ποτέ ένα πρωτότυπο αρχαίο αγγείο; Όσοι επιθυμούν να αισθανθούν τον αρχαίο πηλό στα χέρια τους και να μάθουν πώς η δύναμη της φωτιάς μετατρέπει χώμα και νερό σε χρήσιμα αντικείμενα δεν έχουν παρά να επισκεφθούν την Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου τα παιδιά θα φτιάξουν αγγεία όπως οι αρχαίοι αγγειοπλάστες.

Άγνωστες επιγραφές που μιλούν για τους αγώνες λαμπαδηδρομίας στην αρχαία Αθήνα θα γνωρίσουν όσοι επιλέξουν το Επιγραφικό Μουσείο, ενώ σε ένα παραδοσιακό σιδηρουργείο και καμίνι θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους μικροί και μεγάλοι στο Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης στο Μουζάκι.

Ένα ταξίδι μέχρι ένα από τα διασημότερα ηφαίστεια του κόσμου, το όρος Φούτζι, θα κάνουν οι νεαροί επισκέπτες του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα, ενώ για την πρωιμότερη παρουσία φωτιάς στη Θεσσαλία, στο Σπήλαιο Θεόπετρας, θα μάθουν όσοι συμμετέχουν στις ξεναγήσεις.

Πώς είδε η χριστιανική θρησκεία τη φωτιά στην Κόλαση; Η απάντηση θα δοθεί στους επισκέπτες της φωτογραφικής έκθεσης «Εις το πυρ το εξώτερον. Η φωτιά της Κόλασης στις τοιχογραφημένες εκκλησίες της Κρήτης», που φιλοξενείται στον Ενετικό Ναό της Αγίας Σοφίας, στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου.

Ένα πρωτόγονο καμίνι κεραμικής θα χτίσουν τα παιδιά με προβλήματα όρασης το Σαββατοκύριακο στον αύλειο χώρο του Μουσείου Αφής και θα φτιάξουν εν συνεχεία τα δικά τους αντικείμενα σε συνεργασία με την ομάδα του Εργαστηρίου Κεραμικής και Γλυπτικής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.

Στον υποβλητικό χώρο της καμίνου Χόφμαν που άλλοτε έκαιγε επί 24ώρου βάσεως, στο εργοστάσιο πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο —σήμερα αποτελεί ένα από τα θεματικά τεχνολογικά μουσεία που λειτουργούν με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς— την Παρασκευή οι επισκέπτες θα ακούσουν παραμύθια για την κάμινο, ενώ δράσεις για μαθητές και οικογένειες προγραμματίζονται και για τις υπόλοιπες ημέρες με πρωταγωνιστές τα εκθέματα του μουσείου.