Στις 11, 12 13 και 14 Οκτωβρίου 2012 το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στην πανελλαδική δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός», που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ. Θέμα της δράσης για το 2012 είναι η φωτιά, με τίτλο «Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς».

Το Μουσείο προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τη χρήση της φωτιάς στο Βυζάντιο, διάλεξη από την κ. Ε. Σκουτέρη-Διδασκάλου, με θέμα τα αναστενάρια της Αγίας Ελένης Σερρών και στη συνέχεια προβολή σχετικής ταινίας, θεματικές ξεναγήσεις, έντυπο θεματικής περιήγησης για τους επισκέπτες του Μουσείου καθώς και προβολή ταινίας σχετικής με το φωτισμό στο Βυζάντιο.

Πρόγραμμα

— Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

9.00: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ανάβοντας μια φλόγα» για μαθητές Ε’ και Στ’ Δημοτικού (διευκρινίζεται ότι έχουν ήδη κλείσει οι δηλώσεις συμμετοχής των σχολείων).

19.00: «Σ’ αναμμένα κάρβουνα: πανηγυριστές, τελεστές και συντελεστές», Εισήγηση της κ. Ε. Σκουτέρη-Διδασκάλου (Επίκουρης Καθηγήτριας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Λαογραφίας στο ΑΠΘ), με αφορμή την εθνογραφική ταινία για τα Αναστενάρια της Αγίας Ελένης Σερρών και προβολή της ταινίας «Το πανηγύρι της Αγίας Ελένης» (εθνογραφικό – λαογραφικό ντοκιμαντέρ, παραγωγή ΑΠΘ), στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου.

Συντελεστές της ταινίας: σκηνοθεσία: Θόδωρος Χατζηπανταζής, φωτογραφία: Γιώργος Αντωνάκης, έρευνα (αρχειακή, ιστορική & επιτόπια): συνεργάτες του Σπουδαστηρίου Λαογραφίας ΑΠΘ, επιστημονικός σύμβουλος: Γ.Μ. Σηφάκης, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας με ανάθεση της έδρας της Λαογραφίας ΑΠΘ (1972-1974). Η ταινία είναι κατατεθειμένη στο Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο ΑΠΘ.

— Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

9.00: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ανάβοντας μια φλόγα» για μαθητές Ε’ και Στ’ Δημοτικού.

— Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

12:00 και 13:00: Θεματικές ξεναγήσεις για ενήλικες από αρχαιολόγους του Μουσείου.

— Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

10:00 και 11:00: Θεματικές ξεναγήσεις για ενήλικες.

12:00: Eγκαίνια της περιοδικής έκθεσης: Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη: Η λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου θα προβάλλεται στον χώρο υποδοχής του Μουσείου η ταινία «Lux in Vitro», Μια περιήγηση στο φωτισμό του παρελθόντος. Η ταινία είναι προσφορά του Εργαστηρίου Φωτοτεχνίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τέλος, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι επισκέπτες μπορούν να προμηθεύονται από την υποδοχή του Μουσείου ένα έντυπο θεματικής περιήγησης που αφορά επιλεγμένα εκθέματα σχετικά με τη φωτιά, το οποίο εκπονήθηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη δράση.

Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 η είσοδος είναι ελεύθερη σε όσους συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

Δηλώσεις συμμετοχής στις ξεναγήσεις: κ. Χωτίδου, τηλ. 2313 306433 και κ. Μιχαλοπούλου, τηλ. 2313 306403.