Η IΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στην πανελλήνια δράση του Υ.ΠΑΙΘ.ΠΑ, «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012: «Παντέχνου πυρός σέλας-Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» και προγραμματίζει για τις 11, 12, 13 και 14 Οκτωβρίου 2012 εκπαιδευτικά προγράμματα και θεματικές περιηγήσεις.

Ο τίτλος της εκστρατείας «Παντέχνου πυρός σέλας» εμπνέεται από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου και συνδέεται με τις ποικίλες μεταμορφώσεις της φωτιάς: αιτία καταστροφής, αλλά και διαχρονικό σύμβολο δημιουργικής δύναμης, ενέργειας, φωτός και αισιοδοξίας.

Ειδικότερα, την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012, προγραμματίζονται τρία εκπαιδευτικά προγράμματα:

Το πρώτο με τίτλο «Τροφή για σκέψη. Η τέχνη της μαγειρικής στην αρχαία Ήπειρο» απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 10-15 ετών (τρεις τελευταίες τάξεις δημοτικού και γυμνάσιο). Σκοπός του προγράμματος είναι να κατανοήσουν αρχικά οι μαθητές πόσο σημαντική ήταν για την εξέλιξη του ανθρώπου η χρήση της φωτιάς στην παρασκευή του φαγητού. Ο άνθρωπος έπαψε να είναι ωμοφάγος, όπως τα άγρια θηρία, και εισήλθε στο στάδιο του πολιτισμού. Σε δεύτερο πλάνο τίθεται η παρουσίαση μαγειρικών σκευών από αρχαίες θέσεις της Ηπείρου, που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα (τέλος της εποχής του Χαλκού έως τη Ρωμαϊκή περίοδο). Οι μαθητές ανάλογα με την ηλικία τους θα συμμετέχουν ενεργά και θα αναπτύξουν τη δημιουργική τους φαντασία στο πρόγραμμα μέσω των προγραμματισμένων διαδραστικών και βιωματικών δραστηριοτήτων.

Το δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ήπειρος 168/7 π.Χ: Τέλος ή αρχή;», απευθύνεται σε παιδιά Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου. Με σημεία σταθμούς τρία αντικείμενα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, επιχειρείται η παρουσίαση ενός καθοριστικής σημασίας γεγονότος της ιστορίας της αρχαίας Ηπείρου, που σηματοδοτεί τη μετάβαση από τους ελληνιστικούς στους ρωμαϊκούς χρόνους. Η διττή σημασία της φωτιάς ως αιτία καταστροφής αλλά και δημιουργίας καταφαίνεται στην περίπτωση της Ηπείρου, όταν την καταστροφή πολλών ηπειρωτικών οικισμών το 168/7 π.Χ., ακολούθησε η επικράτηση των Ρωμαίων στην περιοχή και η έναρξη μίας νέας εποχής.

Το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα έχει τίτλο «Οι πύρινοι δρόμοι της τεχνολογίας του χαλκού: από το ορυχείο στο αντικείμενο» και απευθύνεται σε μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και των τριών τάξεων του Λυκείου. Με τη βοήθεια πλούσιου εποπτικού υλικού (προβολή, ανακατασκευασμένα αντικείμενα, ενημερωτικό φυλλάδιο) και άλλων μέσων έχει σκοπό να περιγράψει την πορεία του μετάλλου από την εξόρυξη της πρώτης ύλης στο ορυχείο έως τη μορφοποίησή του σε τελικά αντικείμενα. Από τα προϊστορικά χρόνια έως την ύστερη αρχαιότητα η φωτιά χρησιμοποιήθηκε ποικιλοτρόπως σε διαφορετικά στάδια για την προετοιμασία του μετάλλου και την κατασκευή χάλκινων αντικειμένων.

Τα ως άνω προγράμματα θα υλοποιηθούν από αρχαιολόγους της ΙΒ’ ΕΠΚΑ, μια-δύο φορές ημερησίως, ανάλογα με τις δηλώσεις συμμετοχής, οι οποίες είναι απαραίτητες. Ώρες Διεξαγωγής: 09.00-13.30.

Το Σάββατο, 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 θα γίνουν θεματικές περιηγήσεις για συλλόγους, σωματεία και ΚΑΠΗ. Ειδικότερα:

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012: 1) Περιήγηση με τίτλο «Τροφή για σκέψη. Η τέχνη της μαγειρικής στην αρχαία Ήπειρο» (10.30). 2) Περιήγηση με τίτλο «Ήπειρος 168/7 π.Χ: Τέλος ή αρχή» (11.30).

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012: 1) Περιήγηση με τίτλο «Τροφή για σκέψη. Η τέχνη της μαγειρικής στην αρχαία Ήπειρο» (11.30). 2) Περιήγηση με τίτλο «Οι πύρινοι δρόμοι της τεχνολογίας του χαλκού: από το ορυχείο στο αντικείμενο» (12.30).

Οι θεματικές περιηγήσεις το Σαββατοκύριακο θα γίνουν μόνον εάν υπάρξουν δηλώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012.

Τις ημέρες του εορτασμού θα διανεμηθεί στους μαθητές και το ευρύ κοινό δίγλωσσο ενημερωτικό έντυπο της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

Το Σάββατο, 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, η είσοδος θα είναι ελεύθερη μόνον στους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Φύλακες Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, τηλ.: 2651001089.