Μετά το Πάσχα, ο εργολάβος πιάνει δουλειά για να δημιουργήσει το νέο μουσείο της πόλης: το μουσείο αργυροτεχνίας, το οποίο έρχεται να αναδείξει την τοπική παράδοση, να διασώσει τη γνώση αιώνων, να προσφέρει στην κοινωνία ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο αλλά και να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του κόσμου –ντόπιων και τουριστών– για τα χειροποίητα ασημένια έργα.

Χτες, στα Γιάννενα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του μουσείου αργυροτεχνίας, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Ιτς Καλέ, στο Κάστρο.

Την υλοποίηση του έργου, μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και με προϋπολογισμό 7,2 εκατ. ευρώ, έχει αναλάβει το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για το πολιτιστικό ίδρυμα που εισήγαγε στην Ελλάδα τα θεματικά τεχνολογικά μουσεία, τα οποία κατάφεραν να προσελκύσουν επισκέπτες καθώς «διαβάζονται» εύκολα και η αμεσότητά τους είναι έντονη, επιτυγχάνοντας παράλληλα μια διαφορετική προσέγγιση του εναλλακτικού τουρισμού.

Για την εκτέλεση του έργου, έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και του δήμου Ιωαννιτών. Γι’ αυτό και στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης συμμετείχαν εκπρόσωποι και από τους τρεις φορείς, όπως η γενική διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ασπασία Λούβη, η προϊσταμένη της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρης Γιωτίτσας. Στη συνεδρίαση της επιτροπής συζητήθηκαν ο απολογισμός των ενεργειών μέχρι τον Μάρτιο του 2012 και ο προγραμματισμός δράσεων για τους επόμενους μήνες για το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η έναρξη των εργασιών προβλέπεται στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου και η ολοκλήρωσή τους σε 900 ημερολογιακές ημέρες. Στο τέλος του δεύτερου δεκαημέρου του Μαΐου προβλέπεται να διοργανωθεί η εναρκτήρια εκδήλωση, η οποία θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και κύριο στόχο τη συμμετοχή και την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να αγκαλιάσει το υπό ίδρυση μουσείο στο Ιτς Καλέ.

Για τις ανάγκες του, θα γίνει αναστήλωση σε έναν προμαχώνα και στα παλιά μαγειρεία, κατασκευές της όψιμης τουρκοκρατίας, του 19ου αιώνα. Η αναστήλωση αυτή δεν είναι εύκολη τεχνικά. Για την αποκατάσταση θα χρειαστεί το 65% του προϋπολογισμού. Το υπόλοιπο ποσό θα επενδυθεί σε ειδικές εκθετικές εργασίες, σε εργασίες συγκρότησης, τεκμηρίωσης, συντήρησης, επιμέλειας, συλλογής και εποπτικού υλικού και σε εργασίες εξοπλισμού, ειδικού φωτισμού, πολυμεσικών διαδραστικών εφαρμογών, πληροφόρησης και ενημέρωσης. Το τελικό μουσειακό προϊόν θα είναι απαλλαγμένο από το στοιχείο της ανταγωνιστικότητας. Το αντίθετο μάλιστα, η έκθεση θα παραπέμπει μεταξύ άλλων και στα εργαστήρια ασημιού της πόλης.

Τη λειτουργία του μουσείου θα αναλάβει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς για 50 χρόνια. Για το χρονικό αυτό διάστημα, το Ίδρυμα δεσμεύεται να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα αλλά και όσα έξοδα απαιτούνται για τη συντήρηση και προβολή του μουσείου.