Η Ελληνική Αρχαιομετική Εταιρεία (ΕΑΕ) αναγγέλλει τη διοργάνωση του 6ου Συμποσίου της, υπό τον τίτλο «Πολιτισμικές επιρροές στην έκφραση των τεχνικών δεξιοτήτων στη Μεσόγειο». Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης από 16 ως 18 Μαΐου 2013.

Περιεχόμενο και θεματολογία

Η μελέτη της πολιτισμικής κληρονομιάς από τη σκοπιά των Θετικών Επιστημών συνήθως εστιάζει στην εξέταση και ανάλυση των υλικών καταλοίπων με σκοπό να αποκομίσει πληροφορίες που σχετίζονται με την τεχνολογία κατασκευής των τέχνεργων, τις χρηστικές ιδιότητες και τη διακίνησή τους, τον χαρακτηρισμό και τις πηγές των πρώτων υλών, την απόλυτη χρονολόγηση των ευρημάτων, τη διερεύνηση των μηχανισμών διάβρωσης, την προστασία και προβολή τους, καθώς και την κατανόηση των ταφονομικών συνθηκών. Παράλληλα, οι τεχνικές τηλεπισκόπησης και οι γεωφυσικές διασκοπήσεις, πριν την ανάληψη ανασκαφικών ερευνών, συνιστούν τα πρωτεύοντα μέσα ερμηνείας του πεδίου και εντοπισμού αρχαιολογικών καταλοίπων στο υπέδαφος.

Τις τελευταίες δεκαετίες η επιστημονική έρευνα των αρχαιολογικών ευρημάτων έχει εξελιχθεί στη μελέτη των τεχνικών δεξιοτήτων (crafts), ενώ οι διαδικασίες/διεργασίες εντοπισμού αρχαιολογικών θέσεων και η μελέτη της διαμόρφωσης του τοπίου από φυσικούς ή ανθρώπινους παράγοντες έχει εξελιχθεί στην κατανόηση και ανασύνθεση του αρχαίου τοπίου (archaeo-landscape). Αλλά τόσο τα αρχαιολογικά υλικά και οι τεχνικές δεξιότητες όσο και οι αρχαιολογικοί χώροι και το τοπίο που τους περιβάλλει είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των συνισταμένων τους. Η πολιτιστική κληρονομιά δεν βασίζεται μόνο στα υλικά κατάλοιπα που είναι απτά, ορατά και συγκεκριμένα. Περιλαμβάνει και άυλα κατάλοιπα που αφορούν, σε σχέση με τις δεξιότητες, στην παράδοση, στη γνώση και στην εμπειρία που συνδέονται με αυτές. Όσον αφορά στον αρχαιολογικό χώρο-αρχαιοτοπίο, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά έχει άμεση σχέση με την αντίληψη που έχουμε για τον συγκεκριμένο χώρο, την επιθυμία και δραστηριοποίηση για την προστασία και διατήρησή του. Μέχρι τώρα η αρχαιομετρική έρευνα έχει ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μελέτη των υλικών κατάλοιπων.

Πέραν λοιπόν των αναλύσεων των υλικών καταλοίπων, τις γεωφυσικές και άλλες τεχνικές μελέτες αρχαιοτοπίου, το 6ο Συμπόσιο της ΕΑΕ στοχεύει και στην ανάδειξη παραμέτρων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι οποίες παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες.

Η Οργανωτική Επιτροπή, επιθυμώντας να παρακινήσει ένα γόνιμο προβληματισμό απευθύνει πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν εργασίες, (συνοδευόμενες από κατατοπιστικές περιλήψεις) σχετιζόμενες κυρίως με τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

— Διεπιστημονικές και ολοκληρωμένες μελέτες τεχνολογίας και προέλευσης επί υλικών καταλοίπων.

— Ανασύνθεση αρχαίου τοπίου και διερεύνηση πολιτισμικών συσχετίσεων.

— Έρευνα και τεχνολογία επί θεμάτων συντήρησης.

— Βιο-υλικά και Αρχαιολογία.

Οργανωτική Επιτροπή

Τις οργανωτικές δραστηριότητες του Συμποσίου θα αναλάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΕ, σε συνεργασία με τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Κρήτης. Λεπτομερέστερες πληροφορίες θα γνωστοποιηθούν στην ιστοσελίδα της Εταιρείας (www.archaeometry.gr) και στην επικείμενη 2η Εγκύκλιο του Συμποσίου.

Επικοινωνία:  Δρ Έφη Φώτου-Jones (e.photos-jones@glasgow.ac.uk, effie@sasaa.co.uk), Δρ Ιωάννης Καρατάσιος (ikarat@ims.demokritos.gr).

Υποβολή περιλήψεων: 31 Οκτωβρίου 2012.