Στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται από την περασμένη Τετάρτη ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, κ. Κώστας Τζαβάρας, στο πλαίσιο των περιοδειών που έχει ξεκινήσει σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, συναντήθηκε με την Προϊσταμένη κα Αγαθονίκη Τσιλιπάκου και στελέχη των Μουσείων Βυζαντινού Πολιτισμού και Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, τις δραστηριότητες του Μουσείου στην κατεύθυνση της προβολής του βυζαντινού πολιτισμού αλλά και την ανοδική πορεία της επισκεψιμότητάς του. Επίσης συζήτησε με στελέχη του δυναμικού του Μουσείου για τις δυνατότητες του πωλητηρίου, τις συνθήκες φύλαξης αλλά και προτάσεις για τη βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη. Ανάλογη ενημέρωση είχε και για το Μουσείο Λευκού Πύργου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις επιπτώσεις της κρίσης στον πολιτισμό, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καλό είναι να μην μεμψιμοιρούμε. Η κρίση είναι μία πραγματικότητα και η πραγματικότητα δεν φεύγει με ξόρκια. Φεύγει πάντα με αγώνα. Προσπαθούμε όλοι. Θέλω να τονίσω ότι υπάρχει ένα δυναμικό ανθρώπων στα μουσεία όλης της Ελλάδας που και έχουν κατανοήσει τις δυσκολίες και σε πολλές περιπτώσεις προσφέρονται εθελοντικά, προκειμένου να μην υπάρχει άνθρωπος που έρχεται από οποιοδήποτε σημείο της Γης και δεν μπορεί να δει τα μνημεία μας».

Την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου ο κ. Τζαβάρας περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και ενημερώθηκε από τη Διευθύντρια του Μουσείου κα. Πολυξένη Βελένη για τις δραστηριότητες του Μουσείου, αλλά και για το έργο υπόγειας επέκτασης των αποθηκών του.

Ο Υπουργός διαπίστωσε την πλούσια δραστηριότητα του Μουσείου και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον επιστημονικό και υπηρεσιακό ζήλο των αρχαιολόγων και τη διάθεση προσφοράς του διοικητικού και φυλακτικού προσωπικού. Ειδικότερα για το διοικητικό και φυλακτικό προσωπικό, εξήρε το γεγονός πως μέχρι σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις έχει προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες προβολής και αξιοποίησης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, όπως ενδεικτικά στον πρόσφατο εορτασμό της Πανσελήνου και σε επισκέψεις τουριστών από κρουαζιέρες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Τζαβάρας τόνισε: «Μού έγινε μια ξενάγηση-μύηση στον κόσμο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την οποία δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να προβάλλουμε, να αναδεικνύουμε αλλά και να αξιοποιούμε. Στις εποχές κρίσης που ζούμε, οφείλουμε να επενδύσουμε εκεί που είναι η δύναμή μας — και η δύναμή μας είναι ο πολιτισμός, ιδιαίτερα ο κλασικός και ο βυζαντινός. Εμείς οι Έλληνες θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ελληνισμός δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά μια ξεχωριστή, μοναδική περίπτωση πολιτισμικής δραστηριότητας που έχει την αντοχή να μεταφέρεται ανά τους αιώνες. Μαζί με αυτή διαδίδονται σε όλη την Οικουμένη αξίες, νοήματα, ιδέες, πρακτικές και τρόποι που η μοναδικότητά τους, η αποτελεσματικότητά τους και η ανυπέρβλητη επινόησή τους μας οδηγεί σήμερα να λέμε ότι είμαστε μια υπερδύναμη στον χώρο του πολιτισμού. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Γι’ αυτό ό,τι και να γίνει με την οικονομική κρίση, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι κρίσεις είναι περαστικές, ο πολιτισμός όμως της Ελλάδας είναι αιώνιος».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού ανέφερε: «Ο κόσμος του πολιτισμού στην Ελλάδα υπηρετείται από ανθρώπους οι οποίοι είναι όχι απλώς ικανοί, αλλά και αφιερωμένοι σε αυτό που κάνουν».