Φαντάζομαι τη στιγμή που γίνεται η τελική καταμέτρηση των εισιτηρίων για τη χρονιά που πέρασε. Το τμήμα επικοινωνίας από το Μουσείο Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης μας έστειλε με email την επίσημη ανακοίνωση: «6,28 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν το ΜΕΤ στη διάρκεια της χρονιάς που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου. Ο αριθμός, ο οποίος περιλαμβάνει την προσέλευση στο μουσείο The Cloisters και τους κήπους, είναι το μεγαλύτερο ρεκόρ που έχει καταγραφεί στα αρχεία του Μουσείου Μετροπόλιταν από τότε που ξεκίνησε να την καταγράφει, πριν από 40 χρόνια».

Η αύξηση της επισκεψιμότητας σε σχέση με πέρυσι υπολογίζεται στα 600.000 άτομα. Πόσοι μαθητές σχολείων; Περίπου 218.000. Πόσα μέλη του μουσείου; 170.000. Θέλετε να μάθετε πόσοι ακολουθούν το ΜΕΤ στο Facebook και το Twitter; Εχει 677.000 και 471.000 φαν αντίστοιχα. 6.028.000 εκατομμύρια άνθρωποι σε ένα χρόνο. Στήθηκαν σε ολοήμερες ουρές; Πολιτισμένα; Mε σπρώξιμο, φωνές και εκνευρισμό; Aυτά δεν διευκρινίζονται. Τι κρίμα. Θα ήθελα να μάθω ποιος είναι ο καθημερινός τζίρος στο πωλητήριο του μουσείου. Τα δημοφιλέστερα εκθέματα… Τι γίνεται όταν κλείνουν οι πόρτες και τα φώτα του ΜΕΤ, όπως στην ταινία με τον Μπεν Στίλερ, με τίτλο «Μια νύχτα στο μουσείο», με τα εκθέματα που ζωντανεύουν…

Ο διευθυντής και CEO του Μουσείου Μετροπόλιταν, Τόμας Κάμπελ, είπε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι από την εξαιρετική ανταπόκριση στις συλλογές του ΜΕΤ, τις εκθέσεις και τα προγράμματα, τον περασμένο χρόνο». Για να γίνει ακόμη πιο συγκεκριμένος: «Χαρακτηριστικό ήταν το ενδιαφέρον του κοινού για τις καινούργιες γκαλερί για την ισλαμική μας συλλογή και την Αμερικανική Πτέρυγα, με καθεμία από αυτές τις αίθουσες να συγκεντρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στους μήνες των εγκαινίων. Η αύξηση του κοινού μας –των τακτικών επισκεπτών, όπως κι εκείνων που ήρθαν για πρώτη φορά, από ολόκληρο τον κόσμο–, δείχνει και πάλι ότι το ΜΕΤ είναι ένα αληθινό παγκόσμιο μουσείο, σ’ αυτήν την αληθινά παγκόσμια πόλη».

Ποιες ήταν οι δημοφιλέστερες εκθέσεις και πώς μεταφράζεται αυτό σε αριθμούς; Στις νέες γκαλερί για την τέχνη των Αραβικών Χωρών, της Τουρκίας, του Ιράν, της Κεντρικής και Νότιας Ασίας βρέθηκαν 593.000 επισκέπτες και στις αντίστοιχες για την Αμερική, με έργα ζωγραφικής, γλυπτική και διακοσμητικές τέχνες, 365.000. Περισσότεροι από 324.000 φίλοι της τέχνης θέλησαν να δουν από κοντά τη Συλλογή των Στάιν, έργα του Ματίς, του Πικάσο και της παριζιάνικης αβάν-γκαρντ και τουλάχιστον 205.000 θαύμασαν το Αναγεννησιακό Πορτρέτο, από τον Ντονατέλο στον Μπελίνι.

Η έκθεση για τον διάλογο ανάμεσα σε δύο κυρίες –η μία μόνο εν ζωή– Σκιαπαρέλι με Πράντα σε «Impossible Conversations», ενδιέφερε 166.000 ανθρώπους, όμως η έκθεση για τον Αλεξάντερ ΜακΚουίν, «Savage Beauty», ξεπέρασε τους 662.000 επισκέπτες.

Και τι δεν θα έδινα να έβλεπα τις καλοστημένες κούκλες με δημιουργίες Αλεξάντερ ΜακΚουίν να προδίδουν όλα αυτά που έχουν ακούσει στη διάρκεια της ημέρας, μπροστά από τις προθήκες, από τους επισκέπτες –γυναίκες και άνδρες–, της έκθεσης. Και τους φύλακες να κοιτούν το ρολόι τους για το σχόλασμα, μέχρι την επόμενη μέρα. Στις 9.30 π.μ.