Οι κυβερνήσεις Κύπρου και ΗΠΑ αντάλλαξαν την Παρασκευή στο Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία ρηματικές διακοινώσεις για ανανέωση του Μνημονίου Συναντίληψης των δύο χωρών που αφορά την επιβολή περιορισμών στην εισαγωγή προκλασικών και κλασικών αρχαιολογικών αντικειμένων και εκκλησιαστικών και τελετουργικών εθνολογικών αντικειμένων της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου.

Η διμερής συμφωνία ανανεώνεται για διάστημα ακόμα πέντε χρόνων και για πρώτη φορά στον κατάλογο των προστατευόμενων αντικειμένων προστίθενται και οι μεταβυζαντινές αρχαιότητες.

Η ανταλλαγή έγινε μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή και του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον.

Μιλώντας κατά την τελετή, η υπουργός ανέφερε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανη καθώς είχε την ευκαιρία ως Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον να υπογράψει το Μνημόνιο Συναντίληψης. Ανέφερε ότι την τελευταία δεκαετία στο Μνημόνιο έχουν προστεθεί και άλλα αντικείμενα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, σημειώνοντας ότι η προσθήκη αντικειμένων της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη.

Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η πλειονότητα των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα, όπου κάποτε κυριαρχούσαν αυτές οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες, έχει βεβηλωθεί. Ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ αποτελούν κύρια αγορά έργων τέχνης και πολιτιστικών θησαυρών και ως εκ τούτου η σημερινή πράξη είναι ιδιαίτερα σημαντική στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι κυπριακές Αρχές για την προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και την αποτροπή του παράνομου εμπορίου θρησκευτικών και άλλων θησαυρών και τερματισμού της λεηλασίας χιλιάδων αντικειμένων ιστορικής αξίας.

Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι παραμένει αμετάκλητη η δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για προστασία της πολιτιστικής της κληρονομιάς, σημειώνοντας ότι δυστυχώς η τουρκική κατοχή αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειες που καταβάλλονται στη λήψη μέτρων για προστασία των αρχαιοτήτων αυτών από τις συνεχείς βεβηλώσεις.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος στις δικές του δηλώσεις εξέφρασε τη μεγάλη του ευαρέσκεια για την ανανέωση του Μνημονίου, σημειώνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις είναι ήδη πολύ ισχυρές και ότι με τη σημερινή πράξη η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμβάλλει σε ένα θέμα μεγάλης σημασίας για τη Λευκωσία που έχει να κάνει με την προστασία της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι με την ανανέωση του Μνημονίου, θα δοθεί νέα ενθάρρυνση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2002 σε απάντηση αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για προστασία της πολιτιστικής της κληρονομιάς, σύμφωνα με τη σύμβαση της UNESCO.