Έκπληκτοι οι υπάλληλοι του δημαρχείου Μετσόβου είδαν χθες το πρωί σπασμένη την προθήκη όπου φυλάσσονταν τα όπλα του Εμμανουήλ Στυλιανού Μπαλαντίνου, το Κρητικού οπλαρχηγού, ο οποίος ηγήθηκε του αντάρτικου σώματος των Κρητικών που απελευθέρωσαν το Μέτσοβο στις 31 Οκτωβρίου του 1912.

Συγκεκριμένα, από το δημαρχείο έλειπαν μόνο τα όπλα του Μπαλαντίνου, το σπαθί και το καριοφίλι του και απολύτως τίποτε άλλο, σκηνικό που μαρτυράει ότι οι δράστες πήγανε «συστημένοι» στα κειμήλια. Αυτή την άποψη εξέφρασε και ο δήμαρχος Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος σε δηλώσεις του χθες, λέγοντας ότι «ήξεραν πού πήγαιναν οι κλέφτες, διέρρηξαν μόνο τη βιτρίνα με τα κειμήλια».

Η υπόθεση προφανώς έχει «συλλεκτικό ενδιαφέρον», καθώς τα συγκεκριμένα αντικείμενα είναι μεγάλης συλλεκτικής αξίας και δεν είναι δυνατό, για παράδειγμα, να πουληθούν σε… παλαιοπωλεία.

Ο Μπαλαντίνος (1876-1962) καταγόταν από τα Δελιανά και ήταν ο αρχηγός της Ιππικής Φάλαγγας Κισάμου και είχε διατελέσει μέλος της Κρητικής Βουλής. Συμμετείχε στο τάγμα των Κρητών εθελοντών που πολέμησε στην Ήπειρο κατά το 1912-13 και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση του Μετσόβου.