Μία περίεργη λαθρανασκαφή που έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας προβληματίζει έντονα τις διωκτικές αρχές καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι σχετίζεται με το μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκαπήλων που λεηλάτησε τα μοναστήρια και τις εκκλησίες της Ηπείρου.

Η παράνομη ανασκαφή έγινε στο Ανθοχώρι Μετσόβου και τοποθετείται χρονικά στις αρχές Απριλίου. Είναι άγνωστο αν οι άγνωστοι που χτύπησαν εντόπισαν κάτι από αυτά που έψαχναν, καθώς όταν έγινε έλεγχος στο χώρο το μόνο που διαπιστώθηκε ήταν το σκάψιμο.

Η επιλογή της περιοχής πάντως αποδεικνύει ότι οι αρχαιοκάπηλοι είναι καλά διαβασμένοι καθώς δεν είναι ευρέως γνωστό ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει αρχαιολογικός χώρος. Μάλιστα κατά το παρελθόν στη θέση Πύργος είχαν βρεθεί τάφοι με κτερίσματα ενώ στον λόφο μεταξύ των Αγίων Αποστόλων και του Αγίου Χαράλαμπου υπάρχουν ερείπια της Ακρόπολης που είχε κατασκευάσει ο Πύρρος για να ελέγχει τα σύνορα Ηπείρου-Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις που σχετίζουν τη συγκεκριμένη υπόθεση λαθρανασκαφής με το μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας που χτύπησε επί σειρά ετών την Ήπειρο χωρίς να έχει εξαρθρωθεί από την Αστυνομία. Παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις των ιθυνόντων ότι είναι θέμα χρόνου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, αυτοί προφανώς εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι και, ακόμη χειρότερο… να δρουν ελεύθερα και ανενόχλητα.

Και μπορεί για λόγους ευνόητους να μη χτυπούν πλέον μοναστήρια όμως η δράση τους δεν εξαντλείται μόνο εκεί. Άλλωστε η αρχαιοκαπηλία αποτελεί το πιο σκοτεινό και δαιδαλώδες κύκλωμα και είναι ελάχιστες οι υποθέσεις στην Ελλάδα που έχουν εξιχνιαστεί. Συνήθως οι έρευνες σκοντάφτουν σε κάποιο μεγάλο και σημαντικό όνομα ή σε όνομα της καλής κοινωνίας.

Στην περίπτωση της Ηπείρου, έχει πέσει φως από την πολυσέλιδη κατάθεση που έχει δώσει ο Ρίτσαρντ Τεμπλ, ιδιοκτήτης της ομώνυμης γκαλερί στο Λονδίνο όπου εντοπίστηκαν κλεμμένες εικόνες από την περιοχή μας. Ο Τεμπλ έχει μιλήσει με ονόματα στις ελληνικές αρχές, παρ’ όλα αυτά όμως η υπόθεση παραμένει στο σκοτάδι….