«Αυτόματη Επεξεργασία και Ανάκτηση Εικόνων Ιστορικών Εγγράφων» είναι ο τίτλος ενός νέου προγράμματος επαγγελματικής επιμόρφωσης και εξειδίκευσης (μέσω e-learning) που θα υλοποιήσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από τον Οκτώβριο του 2012.

Σύμφωνα με την περιγραφή του προγράμματος: «Τα ιστορικά έγγραφα (ανακοινώσεις, εφημερίδες, βιβλία, επιστολές) περιέχουν γνώση. Πιο συγκεκριμένα, αποτελούν το μέσο μεταφοράς της γνώσης δια μέσου των αιώνων. Η εξαγωγή της γνώσης από ένα ιστορικό έγγραφο είναι μια δύσκολη διαδικασία που προϋποθέτει χρόνο και ανθρώπινη προσπάθεια. Πολύ περισσότερο δε, όταν μιλάμε για μια μεγάλη συλλογή ιστορικών εγγράφων. Το Ελληνικό Κράτος, έχοντας γνώση της αξίας των ιστορικών εγγράφων και φοβούμενο την επερχόμενη φθορά τους λόγω του χρόνου, έχει χρηματοδοτήσει και αποπερατώσει την ψηφιοποίηση μεγάλων ιστορικών συλλογών. Τα ψηφιοποιημένα αυτά αρχεία παραμένουν ανεκμετάλλευτα σε ψηφιακά μέσα αποθήκευσης (σκληρούς δίσκους, κ.ά.) ελλείψει των ατόμων με γνώσεις για την αξιοποίησή τους. Οι υπάλληλοι σε αυτούς τους χώρους, ειδικοί πολλές φορές στην ιστορία ή σε άλλες ανθρωπιστικές επιστήμες, νιώθουν ότι δεν γνωρίζουν αρκετά από την πληροφορική ή τις νέες τεχνολογίες όσον αφορά τις ανάγκες που καθημερινά καλούνται να διεκπεραιώσουν, π.χ. από την ανάλυση που χρειάζεται ένα έγγραφο προς ψηφιοποίηση ή ποια είναι τα απαραίτητα στάδια προεπεξεργασίας για την καλή αισθητικά παρουσίαση ενός ψηφιοποιημένου εγγράφου ή πώς θα μπορούσαν οι νέες τεχνολογίες να βοηθήσουν τις ανάγκες τους, π.χ. αναζήτηση σε ιστορικά έγγραφα όπου το OCR αποτυγχάνει».

Την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος έχει η κα Εργίνα Καβαλλιεράτου (Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

Περισσότερες πληροφορίες στο http://e-epimorfosi.aegean.gr/docretr-program-home