Νέο πρόγραμμα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης στην Αιγυπτολογία και τον αρχαίο Αιγυπτιακό Πολιτισμό με τίτλο «Η Μυστική Παράδοση της Αιγύπτου: Μαγεία, Θεουργία, Ερμητισμός» διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η υλοποίηση των ενοτήτων του προγράμματος βασίζεται στην αξιοποίηση πρότυπων μορφών e-learning.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους λυκείου και ΑΕΙ, σε αρχαιολόγους, ιστορικούς, φιλολόγους, γλωσσολόγους, θρησκειολόγους, εργαζόμενους σε πολιτιστικούς φορείς, σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες επιθυμούν να εμβαθύνουν και να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους σε σημαίνουσες πτυχές του αρχαίου αιγυπτιακού και ελληνικού πολιτισμού.

Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος χορηγείται «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης» με τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το πρόγραμμα

To Πρόγραμμα μελετά τις αρχές και τον συμβολισμό της αρχαίας αιγυπτιακής μαγείας και τελετουργικής πρακτικής και την πρόσληψή τους από τα φιλοσοφικά, θεολογικά και μυστικιστικά ρεύματα της Ύστερης Αρχαιότητας και Μεσαιωνικής Δύσης.

Στο πρώτο μέρος του Προγράμματος αναλύεται ο γενεσιουργός χαρακτήρας της αιγυπτιακής μαγείας, η συμβολή της στη διατήρηση της ουράνιας και κοσμικής ισορροπίας και περιγράφονται οι αποτρεπτικές της ιδιότητες. Παράλληλα, σκιαγραφούνται οι χαρακτήρες και ιδιότητες των θεϊκών/δαιμονικών ονομάτων και υποστάσεων και περιγράφεται η αλληλένδετη σχέση της μαγείας με το θρησκευτικό σύστημα σκέψης και συμπεριφοράς των αρχαίων Αιγυπτίων.

Επιπλέον, αναλύεται και αξιολογείται η συμβολή της ελληνικής κοσμοθεωρίας και θεολογίας στην ανάπτυξη ενός ιδιάζοντος θρησκευτικού συγκρητισμού στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον της ελληνιστικής οικουμένης.

Το δεύτερο μέρος του Προγράμματος εστιάζει στην πρόσληψη της αιγυπτιακής μαγικής παράδοσης και λατρευτικής πρακτικής από τις φιλοσοφικές σχολές και τα μυστικιστικά ρεύματα της Ύστερης Αρχαιότητας και του Μεσαίωνα. Παρουσιάζονται και αξιολογούνται οι πιθανές αιγυπτιακές επιδράσεις στον Ερμητισμό και την πρώιμη χριστιανική απολογητική γραμματεία και η μετάπλαση της αιγυπτιακής παράδοσης από τις μυητικές και μυστικιστικές σχολές της Αναγέννησης και των νεώτερων χρόνων.

Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στη διεύρυνση της σημασίας της Αιγύπτου ως γεωπολιτι(σμι)κού χώρου εντός του οποίου διαμορφώνονται οι συνθήκες για τη διαλεκτική ώσμωση της υπό θεουργική ανανοηματοδότηση τελούσης φιλοσοφίας της Ύστερης Αρχαιότητας, της καινοφανούς χριστιανικής θεολογίας και των δυτικών μυητικών και μυστικιστικών σχολών.

Πληροφορίες

Έναρξη: Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013. Λήξη: Κυριακή 30 Μαρτίου 2014.

Εγγραφές έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2013.

Ιστοσελίδα προγράμματος και εγγραφών: http://e-epimorfosi.aegean.gr/e-viewpr?prpd_id=45235&menu=general

Για θέματα προγράμματος σπουδών και λοιπά επιστημονικά θέματα: Παναγιώτης Κουσούλης (Επ. Καθηγητής Αιγυπτολογίας, Επιστημονικά Υπεύθυνος Προγραμμάτων). Τηλ.: 6944945907, e-mail: egyptology@aegean.gr. Iστοσελίδα: http://kousoulis.blogspot.gr, http://www.aegeanegyptology.org

Για θέματα οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης: Γραμματεία Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, τηλ.: 22410 99426, e-mail: moschous@aegean.gr. Ιστοσελίδα: http://e-epimorfosi.aegean.gr/