«Επέζησαν από πολέμους, πλιάτσικα, σεισμούς, εκατομμύρια τουριστών και σχεδόν 2.000 χρόνια. Αλλά ίσως να μην επιζήσουν από την οικονομική κρίση της Ελλάδας». Ποιος κινδυνολογεί για τα μνημεία μας; Η εφημερίδα «USA today», η οποία προσπαθεί να στηρίξει τα γραφόμενά της σε «ειδικούς περί τη συντήρηση». Ανωνύμως όμως. Επώνυμες είναι μόνο οι δηλώσεις της προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, η οποία φέρεται να είπε: «Η Πύλη του Αδριανού και ο ναός του Ολυμπίου Διός υπάρχει κίνδυνος να πέσουν». Η κ. Κουτσούμπα στηρίζει τα λεγόμενά της συμπληρώνοντας πως δεν έτυχαν φροντίδας πέρσι εξαιτίας των περικοπών. Είναι ανάμεσα σε πολλά μνημεία του ελληνικού πολιτισμού που αντιμετωπίζουν πιθανή διάβρωση.

Είναι, λοιπόν, έτσι; Κινδυνεύουν να πέσουν μνημεία όπως ισχυρίζεται η πρόεδρος του ΣΕΑ; «Η Πύλη του Αδριανού έχει λάβει ιδιαίτερη φροντίδα τα τελευταία χρόνια» λέει στο «Έθνος» η γενική διευθύντρια αναστηλώσεων Ευγενία Γατοπούλου. «Συντηρήθηκε η επιφάνειά της και οι λίθοι, και έγιναν και αναστηλωτικές παρεμβάσεις λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας». Στον τακτικό έλεγχο που κάνει η γενική διευθύντρια με την αρμόδια διεύθυνση αναστήλωσης αρχαίων μνημείων, δεν προέκυψε ότι η Πύλη παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα και χρήζει βοήθειας.

Ούτε ο ναός του Ολυμπίου Διός, στο γειτονικό Ολυμπιείο, «μας έχει δώσει κάποιο σήμα ότι αντιμετωπίζει προβλήματα που να απειλούν την ευστάθειά του». Η διεύθυνση αναστήλωσης έχει κάποιες μελέτες για παρεμβάσεις στο επιστύλιο, όπου έχουν εμφανιστεί κάποιες ρωγμές, αλλά τίποτα δεν δείχνει ότι το μνημείο μπορεί να κινδυνεύει να πέσει. Το ερώτημα είναι: κάποιοι που έχουν θεσμικό ρόλο, όπως οι συνδικαλιστές, δεν πρέπει να έχουν και θεσμικό λόγο;