Πόσες πιθανότητες έχει κάποιος να ανακαλύψει ένα άγνωστο έργο του διασημότερου και ενός από τους πλέον ακριβοπληρωμένους ζωγράφους του 20ού αιώνα, του Πάμπλο Πικάσο; Ελάχιστες. Μπροστά σε αυτή την απίστευτη τύχη, ωστόσο, βρέθηκαν οι τολμηροί συντηρητές του Μουσείου Πικάσο στη Βαρκελώνη.

Αποφάσισαν να αγγίξουν για πρώτη φορά το πορτρέτο της μητέρας του καλλιτέχνη, έργο που είχε φιλοτεχνήσει σε ηλικία 14 ετών, για να το απαλλάξουν από τις αντιαισθητικές ανωμαλίες που προκαλούσε στην επιφάνειά του το γεγονός ότι ήταν κολλημένο πάνω σε ένα κομμάτι χαρτόνι. Όταν όμως απέσπασαν το χαρτόνι από το πορτρέτο, βρέθηκαν μπροστά σε μια έκπληξη: σε ένα άγνωστο έργο του Πάμπλο Πικάσο, για το οποίο όμως δεν αποκαλύπτουν περισσότερα, αλλά υπόσχονται πως από Σεπτέμβριο θα το εκθέσουν πλάι στο μητρικό πορτρέτο.

Και αυτή δεν θα είναι η μοναδική νέα παρουσία στο Μουσείο της Βαρκελώνης. Το επόμενο φθινόπωρο -οπότε και το Μουσείο θα γιορτάζει τα πεντηκοστά του γενέθλια- σκοπεύουν να εκθέσουν κι ένα ακόμη άγνωστο έργο του Πικάσο -«Ταράτσες της Βαρκελώνης»- που θα είναι ορατό όμως μόνο μέσω ακτίνων Χ.