Ένα σημαντικό επιστημονικό συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 22-23 Ιουνίου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το συμπόσιο είναι αφιερωμένο στη ζωή και στη δράση του Αρχαιολόγου, Καθηγητή Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκού Σπυρίδωνα Μαρινάτου, ο οποίος σημάδεψε τα αρχαιολογικά πράγματα της Ελλάδας, με την πολυσχιδή του προσωπικότητα και την πλούσια επιστημονική δράση του.

Το συνέδριο στη μνήμη του Σπ. Μαρινάτου πραγματοποιείται για να αποδοθεί, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, η οφειλόμενη τιμή σε μια σπουδαία προσωπικότητα της ελληνικής και διεθνούς επιστήμης. Ο στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθεί, για πρώτη φορά, η τεράστια προσφορά του Μαρινάτου με το εντυπωσιακό επιστημονικό έργο, σε όλους σχεδόν τους τομείς της Αρχαιολογίας της Μεσογείου, καθώς και στην οργάνωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την οποία υπηρέτησε από το 1919 μέχρι το 1974, ξεκινώντας από τη θέση του απλού Επιμελητή και καταλήγοντας στο βαθμό του Γενικού Επιθεωρητή Αρχαιοτήτων.

Θα φωτιστεί επίσης η μεγάλη προσφορά του Μαρινάτου στην εκπαίδευση νέων και καταξιωμένων, αργότερα, αρχαιολόγων, τόσο στα πανεπιστημιακά έδρανα από τη θέση του καθηγητή Αρχαιολογίας και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, όσο και στις πολυπληθείς, σημαντικότατες, αρχαιολογικές ανασκαφές, με σπουδαιότερη εκείνη του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης.

Το συμπόσιο έχει και σημαντικό Κρητολογικό ενδιαφέρον καθώς περιλαμβάνει αρκετές ανακοινώσεις που σχετίζονται με την επιστημονική δράση του Μαρινάτου στην Κρήτη, όπου υπηρέτησε ως Έφορος Αρχαιοτήτων απο το 1925 έως το 1937. θα αναλυθεί το πλούσιο επιστημονικό έργο του αλλά και η γενικότερη προσφορά του στην Κρήτη, η οποία κορυφώθηκε με την κατασκευή του νέου Μουσείου Ηρακλείου, σε σχέδια του Πάτροκλου Καραντινού.