Το Βορειοδυτικό Αιγαίο κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού θα είναι το θέμα της ανακοίνωσης του καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Στέλιου Ανδρέου, στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου.

Η διάλεξη, ο πλήρης τίτλος της οποίας είναι «Το Βορειοδυτικό Αιγαίο κατά την Ύστερη Εποχή Χαλκού: οι τοπικές ιστορίες και η δυναμική των διαπολιτισμικών επαφών», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 19.00, στο Αμφιθέατρο «Ιωάννη Δρακοπούλου» (Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30).

Όπως αναφέρεται στην περίληψη της ανακοίνωσης: «Δραματικές εξελίξεις, όπως αυτές που παρατηρούνται στο Νότιο Αιγαίο κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, απουσιάζουν από το Βορρά. Παρόλα αυτά, είναι εμφανές ότι σημαντικές αλλαγές συνέβησαν στις περισσότερες όψεις της κοινωνικής και υλικής ζωής. Οι αλλαγές αυτές ήταν αποτέλεσμα της σταθερής αλληλεπίδρασης μεταξύ καθιερωμένων δομών, νέων κοινωνικών απαιτήσεων και της επιλεκτικής αξιοποίησης ερεθισμάτων από μια διευρυνόμενη ζώνη επαφών και ανταλλαγών. Αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών ήταν η εμφάνιση ποικίλων κοινωνικών σχηματισμών με ευδιάκριτα γνωρίσματα, που διαφοροποιούσαν τις κοινωνίες του Βορειοδυτικού Αιγαίου από τις γειτονικές τους, αλλά επίσης διαφοροποιούσαν τις εξελίξεις και μεταξύ των τοπικών κοινωνιών. Μια άλλη έκβαση ήταν η υιοθέτηση μιας σειράς νέων σύνθετων τεχνολογιών σε ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον που μεταβαλλόταν με σχετικά αργούς ρυθμούς και η παραγωγή ενός πλουσιότερου από πριν υλικού πολιτισμού προς κατανάλωση στα νέα κοινωνικά πλαίσια που διαμορφώνονταν».

Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο

Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο είναι συνάντηση αρχαιολόγων και φοιτητών με σκοπό την παρουσίαση και συζήτηση του εν εξελίξει ή πρόσφατου έργου –ερευνών πεδίου και μελετών– στον τομέα των Μυκηναϊκών σπουδών. Οι παρουσιάσεις του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου έχουν τη μορφή 45λεπτων εισηγήσεων, τις οποίες ακολουθεί συζήτηση. Οργανώνονται ανά δίμηνο και φιλοξενούνται στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οργανωτική Επιτροπή Μυκηναϊκού Σεμιναρίου: Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ιφιγένεια Τουρναβίτου, Αιμιλία Μπάνου, Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη.